Vesti
22.07.2021. 10:10
Tanjug

Ivanuša jasan

"Virus ne bira mlađe ili starije već one koji nemaju zaštitu"

Ivanuša
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Epidemiološka situcija u Srbiji je još stabilna, ali trocifreni broj novozaraženih od koronavirusa opominje da bi u narednim nedeljama mogao da bude i četvorocifren, ako se mere ne budu poštovale, rekao je danas direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša.

Prema njegovim rečima, u evropskom regionu epidemiološka situacija se pogoršava zbog bržeg širenja delta soja koji će, kako kaže, do kraja avgusta biti dominantan u Evropi.

"Delta soj jeste ozbiljan i pratimo ga više meseci. U evropskom regionu situacija se generalno pogoršova a uzrok je najčešće baš delta soj virusa. Očekuje se da do kraja avgusta u 90 odsto registrovanih slučajeva u Evropi bude upravo delta soj", rekao je Ivanuša gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Kada je reč o efikasnosti postojećih vakcina na delta soj, Ivanuša kaže da je svojstvo virusa jedno, a dejstvo vakcine drugo.

"Svaka osoba kada se zarazi stvara nove kopije virusa u svom organizmu. Tokom tog procesa može da dođe do greške koja stvara mutacije. Svaka pa i minimalna promena najčešće ide u korist virusa", objasnio je Ivanuša.

Istakao je da je najveća prednost vakcina koje su na raspolaganju to što sprečavaju da oni koji su ih primili dobiju teže oblike bolesti, da završe u bolnici pa i umru.

Dodaje da se delta soj posebno brže širi među mladima ne zato što su podložniji toj varijanti virusa, već zato što su u manjoj meri vakcinisani.

"Virus ne bira mlađe ili starije već one koji nemaju zaštitu", naglasio je Ivanuša.

Vakcine
Izvor: "

Upozorio je da je novi talas je na pragu, a "od našeg ponašanja i vakcinacije zavisi kakav će biti".

Kada je reč o trećoj dozi vakcine predstavnik SZO kaže da ta organizacija još nije zauzela stav.

"SZO je vrlo konzervativan u iznošenju stavova dok se sve ne analizira. Znamo da oni koji su se vakcinisali početkom godine i dal?e imaju visoku zaštitu. Zbog toga još ne promovišemo ideju treće doze imajući u vidu da je globalno još veliki nedostatak vakcina", zaključioje Ivanuša.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Delta soj registrovan u 124 države
Koronavirus

Sve prisutniji

21.07.2021. 10:17

Delta soj registrovan u 124 države

Broj država i teritorija u kojima cirkuliše visokozarani delta soj korona virusa povećan je za još sedam od 13. jula, pa je sada registrovan u 124 zemlje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
30.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve