Vesti
07.04.2020. 19:34
Tanjug

"VIRUS PRELAZI SA ČOVEKA" Ovari: Vodite računa o ljubimcima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sve ovo sa COVID-19 je mutacija i očigledne indikacije su da mačke i psi mogu da dobiju virus od ljudi, zbog čega je neophodno da vodimo dodatno računa i o ljubimcima, kaže biolog Beo zoo vrta Kristijan Ovari.

"Moramo da razumemo, da su koronavirusi jedna velika grupa. Postoji mačeći zarazni peritonitis (FIP) koji spada u tu grupu virusa i to dobro znaju vlasnici mačaka, koje jesu podložne ovoj grupi virusa. Sve ovo sa COVID-19 je nova situacija i svima nama je podjednako novo, ali mačke i psi mogu da dobiju viruse od ljudi", objasnjava on.

Kako bi zaštitili svoje ljubimce, kako kaže, vlasnici treba da budu na distanci prema psima i mačkama jednako kako su na distanci s drugim ljudima.

Povezane vesti - ZOO VRT U VREME KORONE: “Životinjama prija mirniji tempo”

"Kad ih mazimo, pa i ljubimo, onda je tu razmena telesnih tečnosti veoma intezivna i to je veoma opasno bez obzira da li se radi o drugoj osobi ili životinji. Stoga i naši kućni ljubimci moraju isto tako da budu distancirani od nas. Moramo da vodimo računa da imaju svoje zdelice, način na koji im pripremamo hranu, da operemo sve za njima i za sobom. Kontakt da svedemo na nešto razumljivo. Naravno imam psa i znam da on ne može da razume da ja njega ne želim da češkam ili mazim, ali to znači da mu neću dozvoliti da me liže jer je to u njegovom interesu. Isto tako ću da operem ruke pre, ne samo nakon igre", rekao je Ovari.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shuttertock

Ovo je trenutak, kako kaže, gde vlasnici moraju da budu odgovorni, odnosno jedan korak napred i da povedu malo više računa o svim životinjama kojima je u ovim kriznim vremenima potrebno.

"To je teško pojmiti u trenucima kada su ljudski životi ugroženi, ali biti human i čovek znači razmišljati o svima", dodaje biolog Kristijan Ovari.

Nakon tigra koji je zaražen koronom od čoveka u zoološkom vrtu u Njujorku, Ovari kaže da ovaj "mutant od virusa ne samo što prelazi sa čoveka na čoveka, već i sa čoveka na životinju".

Kako navodi, postoje vidovi virusa koji napadaju svinje i piliće i dosta je to bio predmet isključivo veterine, jer su to bile životinje koje su ispaštale.

"Ovo je prvi put da je nastala mutacija i da je prešlo na čoveka i zato treba svi da budemo obazrivi", zaključio je Ovari.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve