Vesti
16.03.2023. 15:55
Beta

Za očuvanje ćirilice

Formiran Savet za srpski jezik

1
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije je odlučila da obrazuje Savet za srpski jezik koji treba da prati i analizira upotrebu srpskog jezika u javnom životu i sprovođenje mera radi zaštite i očuvanja ćirilice.

Za članove Saveta, na predlog Odbora za standardizaciju srpskog jezika, imenovani su dopisni član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) Sreto Tanasić, redovni profesor Miloš Kovačević, viši naučni saradnik Vladan Jovanović, viši naučni saradnik Marina Spasojević.

Imenovani su i vanredni profesor Aleksandar Milanović, a na predlog Ministarstva kulture Srbije, književnici Vladimir Pištalo, Selimir Radulović, Zoran Avramović i Miodrag Кajtez.

Zadatak Saveta je i da daje preporuke, predloge i stručna mišljenja radi unapređenja upotrebe srpskog jezika u javnom životu, prenelo je Ministarstvo kulture.

Vlada je Odluku o obrazovanju Saveta za srpski jezik doonela na osnovu Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ako na internetu koristite ćirilicu znajte da je stiglo novo pismo
Untitled

Lingva RNIDS

28.01.2022. 23:50

Ako na internetu koristite ćirilicu znajte da je stiglo novo pismo

Povodom desete godišnjice od početka registracije ćiriličkog .срб domena, Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) poklonila je još jedno pismo srpske ćirilice dizajnirano za ekranski prikaz i upotrebu na internetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve