Vesti
19.06.2023. 16:30
Beta

Saniranje štete

Poplave u Srbiji: Evo šta će Vlada preduzeti

1
Izvor: EPA / DRAGAN KARADAREVIC

Vlada Srbije usvojila je na sednici odluku o proglašenju elementarne nepogode u 56 gradova i opština zbog nedavnih poplava.

U saopštenju se navodi da su tokom maja i juna poplavni talasi na vodotokovima bujičnog karaktera i vodotocima drugog reda, ređe na regulisanim i uređenim delovima vodotokova, izazvali štetu i potencijalno ugrozili navedene teritorije.
 
"Jake kišne padavine i izliveni bujični i drugi vodotokovi izazavali su štetu na regionalnoj i lokalnoj infrastrukturi, objektima javne namene u javnoj svojini, porodičnim stambenim objektima u svojini građana i na poljoprivrednim usevima", piše u saopštenju.

Na sednici Vlade donet je i zaključak o formiranju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica poplava i pripremi državnih programa pomoći i obnove nakon poplava kojim će biti precizirana potrebna finansijska sredstava za saniranje štete.

Radnom grupom predsedavaće premijerka Ana Brnabić i radna grupa će, "shodno zaključku, imati svakodnevne sastanke na kojima će predstavljati trenutni presek stanja u ugroženim područjima".

"Vlada Srbije će u najkraćem roku evidentirati nastalu štetu u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji i izraditi plan sanacije štete. Svi građani, koji su na bilo koji način pogođeni poplavama, neće biti zaboravljeni i Vlada će nastojati da svaku nastalu štetu nadoknadi na pravedan način", stoji u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo kada će Adrani i Mrčajevci dobiti nove mostove
1

Ministar najavio

18.06.2023. 09:29

Evo kada će Adrani i Mrčajevci dobiti nove mostove

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da se od ranije znalo da je most, srušen pod naletom bujice, koji je spajao Slatinu i Mrčajevce, bio u lošem stanju i da će biti potrebno do godinu i po dana da se izgradi potpuno novi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve