Vesti
20.06.2023. 14:47
Beta

Vlada Srbije

Sve što treba da znate o završnom ispitu za osmake

Škola
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije saopšila je da u sredu počinje polaganje završnog ispita za osmake i da se za junski rok prijavilo 66.970 učenika i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Pripreme za uspešno polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja koji će trajati do 23. juna su uspešno sprovedene, piše u saopštenju.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 08.00 na portalu "Moja srednja škola" (www.mojasrednjaskola.gov.rs), na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 25. i 26. juna.

Vlada je saopštila i da je omogućila sigurniji i transparentniji proces polaganja, kao i mogućnost da roditelji sve korake za završetak osnovne i upis u srednju školu, umesto na sedam mesta, obave elektronski na jednom mestu – portalu Moja srednja škola.

"Ove godine je uvedena novina i treći, kombinovani test, zamenjen je izbornim testom, a učenici su imali mogućnost da izaberu iz kog predmeta će polagati treći test", piše u saopštenju.
 

Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (devetodstoodsto) i na kraju fizika (8 odsto).

Kao i prethodne godine, iz preventivnih razloga, roditelji će rezultatima završnog ispita i funkciji za podnošenje prigovora na rezultate moći da pristupe elektronski sa teritorije Srbije.

Logovanje na portal Moja srednja škola iz inostranstva će biti zaključano do završetka aktivnosti vezanih za realizaciju završnog ispita, odnosno do 28. juna.

"I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 2. jula", navodi se u saopštenju.
 

Roditelji će od 3. jula od 08.00  na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024.  planirano je 75 853 mesta ukupno, navela je Vlada Srbije.

Za učenike osmog razreda beogradske osnovne škole "Vladislav Ribnikarˮ obezbeđeni su povoljniji uslovi sa ciljem da se svim učenicima omogući ravnopravni pristup mogućnostima za upis u srednju školu, piše u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve