Vesti
15.05.2024. 18:31
Beta

Ministarstvo saopštilo

Vlast i opozicija dogovorili način uvida u jedinstven birački spisak

1
Izvor: ATAIMAGES / Elmedin Hajrovic

Vlast i opozicija u Radnoj grupi za unanpređenje izbornog procesa dogovorili su način uvida u jedinstveni birački spisak, uoči predstojećih izbora, 2.juna.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da je to dogovoreno u nastavku razgovora o primeni Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, na sastanku ministarke Jelena Žarić Kovačević sa predstavnicima Radne grupe za unapređenje izbornog procesa.

"Dogovoreno je da će Ministarstvo omogućiti uvid u Jedinstveni birački spisak članovima i zamenicima članova Radne grupe, a da će u narednim danima da se utvrde vremenski termini kada će oni moći da provere da li su izvršene sve tražene promene", piše u saopštenju.

Ovim rešenjem omogućena je implementacija člana 2. Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, u skladu sa Odlukom Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo, navelo je Ministarstvo u saopštenju .

Taj skupštinski Odbor je 29. aprila usvojio odluku o obrazovanju Radne grupe za unapređenje izbornog procesa.

U ovu radnu grupu su ušli predstavnici poslaničkih grupa i tri nevladine organizacije - Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Crte i Transparentnosti Srbije (TS), a svi članovi imaju i svoje zamenike.
 
To su poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", Socijalistička partija Srbije, Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Zeleno-levi klub, Demokratska stranka, "Mi-Glas iz naroda". PUPS, Saveza vojvođanskih Mađara i Socijaldemokratska partije Srbije.
 
Tu su Jedinstvena Srbiju  Ekološki ustanak i Pokret socijalista kao i poslanici  Stranke pomirenja i pravde, Stranke demokratske akcije Sandžak i Partije za demokratsko delovanje.

Skupština Srbije je usvojila Zakon o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Propisano je da će birač koji je upisan u birački spisak, a koji je posle 3. jula 2023.  prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave u kojoj su za 2. jun 2024. raspisani lokalni izbori, biti upisan u deo biračkog spiska prema mestu prebivališta koje je imao 3. jula 2023. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve