Vesti
08.02.2022. 13:41
Tanjug

Akreditovano

Vojska Srbije uvodi nove master i doktorske studije

Vojska Srbije
Izvor: Shutterstock

Rektor Univerziteta odbrane general potpukovnik Goran Radovanović izjavio je da je Konferencija univerziteta priznala vojnoj struci status nauke i uvrstila je u društveno-humanstičke nauke.

On je naglasio da su time stvoreni uslovi za izmenu stručnih, akademskih i naučnih naziva u oblasti vojnih nauka.

"Naši kadeti će završetkom četvorogodišnjih osnovnih studija sada sticati naziv diplomirani oficir, posle jednogodišnjih master studija postaju master oficir, a nakon završetka trogodišnjih doktorskih studija stiču naučni naziv doktor vojnih nauka", rekao je general Radovanovic za najnoviji broj časopisa "Odbrana".

Načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojevic istakao je da je to jedna od najznačjnijih novina na Vojnoj akademiji, koja će sada pokrenuti nove studijske programe master i doktorskih studija vojnih nauka.

"Akreditacijom master i doktorskih studija, uz prethodnu akreditaciju osnovnih akademskih studija Kopnene vojske, zatvara se krug školovanja u oblasti vojnih nauka i otvara mogućnost sticanja zvanja master i doktora vojnih nauka za one predmete koji predstavljaju srž obrazovanja oficira i koji se u Srbiji jedino izučavaju na Vojnoj akademiji", naglasio je pukovnik Blagojević.

On je naveo da je će druga novina od naredne školske godine na Vojnoj akademiji biti uvođenje studijskog programa ekonomija odbrane, na kome će se školovati budući oficiri intendantske i finansijske službe.

Konkurs za upis  na Vojnu akademiju, Medicinski fakultet VMA, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu počinje 15. feruara i trajaće do 31. marta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pogledajte kako izgleda obuka vojnika i starešina (FOTO)
vojska, 25. 1. 2022.

Kopnena vojska

25.01.2022. 11:01

Pogledajte kako izgleda obuka vojnika i starešina (FOTO)

U artiljerijskom divizionu iz sastava Četvrte brigade kopnene vojske, u toku je redovna obuka vojnika i starešina na samohodnim haubicama 122 mm 2S1 "gvozdika".
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve