Vesti
04.12.2019. 20:38
Tanjug

VUČIĆ: Da je 1999. godine Putin odlučivao, nikad ne bismo bili bombardovani

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je zahvalan Rusiji na podršci međunarodnom pravu po pitanju KiM i očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje.

On je, na zajedničkoj pres-konferenciji s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da je šefu ruske države preneo svoja "nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom".

"Pre svega imajući u vidu njihove izjave, najave i pokušaje da se dodatnim pritiscima iskamči samo priznanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa", rekao je Vučić.

To, poručio je, nije ni moguće, ni realno i neće se dogoditi.

Vučić je ponovio da je zahvalan Putinu na tome što po tom pitanju Srbiji pruža stalnu i čvrstu podršku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP

Putin je rekao da je pozicija Rusije po pitanju Kosova i Metohije nepromenjena i da osnov za rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti 12 44.

Rusija je, istakao je Putin, spremna da podrži moguće kompromisno rešenje kosovskog problema, ako ono bude postignuto između Beograda i Prištine, i da će Rusija "biti na strani Srbije".

On je istakao da je Rusija za mirno rešenje kosovske krize, poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije, i za adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

Povezane vesti - Vučić: Vi čekate u redu kod Putina, ja ću ići još češće

Rusija nije promenila svoju poziciju - osnov za rešavanje pitanja KiM treba da bude rezolucija 12 44.

Nakon razgovora u četiri oka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin su se obratili javnosti.

Ruski predsednik je istakao da je pitanje Kosova i Metohije bila okosnica razgovora sa srpskim predsednikom, kao i ekonomske teme.

"Naši narodi ratovali su rame uz rame u Drugom svetskom ratu i borili su se protiv nacizma. Sledeće godine ćemo obeležiti zajedno 75 godina od kraja Velikog otadžbinskog rata. Gospodin Vučić će 9. maja biti u Moskvi, a videćemo i srpske vojnike na Crvenom trgu", istakao je Putin.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP

Ruski predsednik je dodao i da je sa srpskim predsednikom u stalnom prisnom kontaktu.

Rusija učestvuje u jačanju odbrambene sposobnosti Srbije, istakao je Putin.

Predsednik Srbije rekao je da je zahvalan na gostoprimstvu ruskom predsedniku, rekavši da su razgovori s Putinom bili dobri i sadržajni. Naglasio je i da je zahvalan Putinu na ličnom angažmanu.

"Da je 1999. godine Putin odlučivao, mi nikada ne bismo bili bombardovani", istakao je.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve