Vesti
13.09.2021. 19:49
Tanjug

"Za razliku od drugih"

Vučić Merkelovoj: Kod nas zahvalnost ne traje kratko

Vučić i Merkel
Izvor: AP / Marko Drobnjakovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u zajedničkom obraćanju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, još jednom izrazio ogromnu zahvalnost na poseti Beogradu, što je velika čast za našu zemlju, kao i na svemu što je do sada učinila za Srbiju i Zapadni Balkan.

"Za razliku od mnogih drugih, kod nas zahvalnost ne traje kratko i kada ne bude ovde kao kancelarka, na isti način ćemo govoriti o tome šta je sve uradila", rekao je Vučić i istakao da je ponosan što je posle mnogo godina saradnje imao priliku da budem jedan od onih koji dočekuju Merkel na kraju njenog mandata.

Preneo je da je sa Merkelovom imao, kao i uvek, otvoren razgovor, konkretan, o najvažnijim pitanjima za Srbiju i region.

Prema njegovim rečima, razgovarali su o evrointegracijama Srbije, i usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU, koja je u poslednja četiri meseca sa 46 odsto povećana na 62,5 procenta.

Vučić je rekao i da je veoma zahvalan Merkelovoj na svim konkretnim rezultatima u okviru Berlinskog procesa koji je pokrenula, dodajući da će svi ovog meseca imati priliku da vide najkonkretnije nasleđe rada nemačke kancelarke.

U tom smislu, ponovio je da će ovog meseca u Srbiju doći predsednica EK Ursula fon der Lajen, u zvaničnu posetu, tokom koje će biti potpisan ugovor o izgradnji autoputa Niš-Pločnik-Priština.

"To je za Toplicu, za naše građane od ogromnog značaja, a to je jedan od najsiromašnijih krajeva. To je rezultat politike koju je vodila Angela Merkel. I na tome smo zahvalni", rekao je Vučić.

merkel i vucc
Izvor: PREDSEDNISTVO SRBIJE / DIMITRIJE GOLL

Kako je naveo, bilo je reči o svim regionalnim pitanjima, kao i o odnosima Beograda i Prištine.

"Srbija je posvećena dijalogu, jer smatramo da zamrznut konflikt nije dobro rešenje i da je potrbeno da dođemo do kompromisnog rešenja. Uvek ćemo biti otvoreni da razgovaramo kako da dođemo to tog rešenja, jer je to dobro za Srbe i Albance. Mi samo u miru vidimo budućnost", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da će gošći iz Nemačke večeras dodatno predstaviti inicijativu "Otvoreni Balkan".

"Verujem da ćemo od predloženih rešenja za zajedničko tržište imati konkretne rezultate u narednom periodu. O tome ću govoriti više kada budemo uspeli nešto da uradimo, jer ne volim da obećavam unapred", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da je bilateralna saradnja na visokom nivou, te da iako bi neko mogao da kaže da ne mora tako nešto da govori, jer Merkelova odlazi sa funkcije, on to kaže jer je istina.

Dodao je da se razgovaralo i vladavini prava u Srbiji, te da je kancelarki predao novi izveštaj o svemu što je urađeno po tom pitanju.

"Znamo da još mnogo moramo da uradimo, da su stvari daleko od idealnih, ali posvećeni smo ustavnim, reformama u pravosuđu, medijskog i kompletnog političkog sektora", rekao je Vučić.

Podsetio je da su Srbija i Nemačka potpisali i ratifikovali sporazume o memorijalima, odbrani, dodajući da veruje da će uskoro u potpunosti biti postignut dogovor oko obnove Narodne biblioteke.

Ukazao je da se krenulo u zajednički rad na sporazumu o saradnju o klimatskim promenama sa nemačkom vladom, što je, kaže, velikog značaja i interesa za ceo region.

Na kraju obraćanja Vučić je dodao da je vežbao da Merkelovoj oda poštovanje na njenom maternjem jeziku, ali zbog treme i straha od greške, to će ipak učiniti tokom večere.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stigla Angela Merkel: Cveće za "kraljicu Evrope"
angela merkel, 13. 9. 2021.

Važna poseta

13.09.2021. 16:28

Stigla Angela Merkel: Cveće za "kraljicu Evrope"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" nemačku kancelarku Angelu Merkel koja će boraviti u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve