Vesti
14.07.2022. 05:00
R.E./Beta

Predsednik Srbije

Vučić o NIS-u, litijumu, minimalcu za sledeću godinu, premijeru...

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / OLIVIER HOSLET

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država, ako bude morala, preuzeti Naftnu industriju Srbije (NIS) od Gasproma, kao većinskog vlasnika dok traju sankcije, a vratiti kad prođu.

"Pojedini posrednici i trgovci 'kirkuk' iračke nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima. Do sada smo taj problem rešavali, gledaćmo i u buduće i da razgovaramo sa Rusima ako zatreba da napravimo ugovor da dok traju sankcije da preuzmemo NIS i vratimo kad prođu", rekao je Vučić, gostujući na TV Pink.

Istakao je da će se takav čvrst ugovor napraviti samo ako bude neophodno i da država neće da "otima".

On je rekao da će se zabrana izvoza dizela i benzina produžiti sutra za još sedam dana jer se ostalim uvoznicima tog goriva zbog ograničene cene ne isplati da ga uvoze, pa je potrebno da se snabde domaće tržište tim gorivom.

"Kada se kontroliše cena niko neće da uvozi i gubi novac i svi čekaju da to gorivo nabave u NIS-ovoj rafineriji", rekao je Vučić.
 

Drugi mogući problem, prema njegovim rečima, je to što je pitanje da li će rafinerija moći da dođe do rezervnih delova jer je pod sankcijama.

"Ogromna su ulaganja neophodna za energente za zimu, ludilo tek počinje i nema garancija za nabavku", rekao je Vučić i istakao da je dve trećine gasa za zimu već obezbeđeno i da će se dva miliona tona uglja kupiti od Kineza.

Dodao je da u robim rezervama ima dizela za 77 dana i benzina za 65 dana, a da se gas Rusima prema ugovoru plaća po ceni od 355 do 420 evra u zavisnosti od cene nafte.

Vučić je, takođe, istakao da će sa sa Socijalno-ekonomskim savetom dogovoriti minimalnu zaradu za sledeću godinu od 40.000 dinara.
 

"Pokušaćemo da sa Socijalno-ekonomskim savetom izguramo minimalac od 40.000 dinara, odnosno 340-350 evra", rekao je Vučić.
 

Dodao je da će to biti povećanje od 14-15 odsto i da neće ugroziti poslodavce.

Prosečne plate će, prema njegovim rečima na kraju godine biti 710-720 evra, a penzije će iz dva puta, u novembru i januaru porasti ukupno 19,2 -19,3 odsto i da je za to obezbeđen novac.

On je rekao da očekuje da bruto domaći proizvod (BDP) ove godine bude između 58 i 59 milijardi evra, a da je kada je postao premijer bio 32-33 milijarde evra.

"Za osam godina napravili smo istu vrednost kao za prethodnih 100 godina", rekao je Vučić.
 

Vučić je rekao da je napravio grešku koju nikad sebi neće oprostiti, što je pod pritiskom obustavljen projekat eksploatacije litijuma. Time je, kako je rekao, uništena budućnost Loznice, Krupnja i Mlaog Zvornika. 

Aleksandar vučić
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

On je pozvao gradjne da preuzmu preostalih 23.000 vaučera za godišnji odmor i da deo odmora provedu u zemlji.

Istakao je da će milion građana provesti odmor u inostranstvu i da će ostaviti milijardu i više evra, ali da "imaju pravo da biraju gde će putovati jer bolje žive".

Predsednik Srbije se dotakao i nove vlade, rekaviši da će neki ministri biti deo nje, ali da "dobar deo neće".

Naveo je da "ima četiri kandidata za predsednika Vlade", od kojih "za dva kandidata do sada nisu ljudi spekulisali".

Na pitanje čijim radom u dosadašnjoj vladi je zadovoljan, Vučić je odgovorio da je zadovoljan radom premijerke Ane Brnabić, ministrom finansija Siniše Malog "i nekih drugih ministara", dok "nekim (ministrima) nije zadovoljan".

On je rekao da će "Imati racionalan i profesionalan pristup da sasluša ljude koji hoće da budu saslušani", na konsultacijama sa ostalim strankama oko učešća u vladi Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Građanima po 15.000 dinara da letuju u Srbiji"
novčanik, novac, pare

Aleksandar Vučić

25.06.2022. 14:05

"Građanima po 15.000 dinara da letuju u Srbiji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će oko 200.000 građana steći pravo da od države dobiju vaučer od 15.000 dinara za godišnji odmor.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
28.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve