Vesti
19.03.2023. 18:10
Beta

Predsednik Srbije

Vučić o Putinu: "Imam pametnija posla od njegovog hapšenja"

Aleksadnar Vučić
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da odluka Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, po optužbi za ratne zločine, nije bila "dovoljno mudra ni pametno sračunata".

Tokom obraćanja javnosti povodom jučerašnjih pregovora sa Prištinom u Ohridu, Vučić je rekao da će ta odluka imati "politički loše posledice, u ljudskim životima loše posledice, i koja govori da postoji velika nespremnost da se razgovara o miru, čak ni o primirju, o čuvanju ljudskih života".

"S kim ćete sad da razgovarate kad ste ga optužili za najteže ratne zločine? Ili možda nećete da razgovarate, možda nećete mir, nego čekate poraz Rusije? Koliko treba da čekamo, je l' mislite da je Rusiju moguće poraziti za godinu dana", upitao je Vučić.
 

Dodao je da je "cilj onih koji su to uradili" da Putinu otežaju komunikaciju, "da svako ko razgovara sa njim ima u glavi da je optužen za najteže ratne zločine", da dodatno otežaju ekonomsku poziciju Rusije i da "naprave od nje svetsku pariju".

Upitan o eventualnom hapšenju Putina ako bi došao u Srbiju, Vučić je rekao da država ima te obaveze jer je prihvatila Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, ali je dodao da ruski predsednik "nema kuda" da dođe do Beograda dok traju ratni sukobi.

Naveo je da "ima pametnija posla u ovom trenutku, osim ako ne misli drugačije" ministar privrede Srbije Rade Basta, koga je nazvao "novim Zoranom Đinđićem".

Basta, koji je prisustvovao obraćanju, dobacio je predsedniku Srbije da je "uz njega", na šta mu je Vučić uzvratio da mu "svi to kažu".

Vučić je Basti, koji je ove nedelje zatražio da Vlada Srbije uvede sankcije Rusiji, rekao da treba da se "bavi privredom i dovođenjem investitora", a ne spoljnom politikom.

"Bavi se privredom i dovođenjem investitora, i pusti da se sankcijama bave neki drugi. I kad imaš to da predložiš, prvo to iznesi na sednici Vlade, a ne u medijima", kazao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega je Putin nenajavljeno posetio Krim
Vladimir Putin

Godišnjica

18.03.2023. 15:13

Zbog čega je Putin nenajavljeno posetio Krim

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je na Krim, na dan devete godišnjice ruskog pripajanja tog poluostrva 2014. godine, javila je ruska javna televizija.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve