Vesti
10.06.2021. 16:05
Tanjug

"Dali smo sve od sebe"

Vučić o ubistvima Pantića i Ćuruvije

policija
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će država uspeti da završi proces istrage ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini i Slavka Ćuruvije u Beogradu.

Vučić je, upitan za tvrdnje predsednika istražne komisije za slučaj ubistva Milana Pantića da neko koči proces, podsetio da se radi o novinaru koji je ubijen u vreme DOS-ovskog režima. "Mi smo dali sve od sebe i lično sam se angažovao. Naložio sam Veranu Matiću da se pozabavi time, kao i Komisija, i pozvao sve druge da pomognu nadležnim državnim organima u pronalaženju počinilaca najtežeg krivičnog dela“, objasnio je.

Vučić je izrazio uverenje da je došlo do određenih pomaka i da će slučaj biti rešen, ali dodao i da nije on taj koji treba da sudi i donosi odluku da li ima dovoljno dokaza ili ne, već nadležno tužilaštvo.

"Uprkos činjenici da je moguće provoditi istragu posle toliko vremena, pošto oni koji nas danas kritikuju nisu ništa uradili za svojih 11 godina vlasti, i skrivali činjenicu da je ubijen častan čovek, uveren sam da će slučaj biti rešen. Kao što nisu uspeli da kazne ubice Slavka Ćuruvije. Uveren sam da ćemo uspeti da završimo oba procesa i da pravda bude zadovoljena, ako je to moguće posle toliko vremena“, zaključio je

Dopisnik "Večernjih novosti" iz Jagodine Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u hodniku ispred svoga stana, u ulici Branka Radičević, u Jagodini,  a za zločin još niko nije odgovarao.

Komemoracija, kojoj će prisustovati rodbina, prijatelji, novinari Pomoravskog okruga i Srbije, počeće u Jagodini 11. juna polaganjem cveća i paljenjem sveća, u 11 sati na Gradskom groblju, gde je Pantić sahranjen, a zatim na spomen ploču na mestu ubistva.

Na spomen ploči piše; "Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti ali njegovo delo i istinu ne", u potpisu Milanove kolega - novinari Srbije.

Cveće će biti položno i na bistu Pantića na Trgu koji nosi njegovo ime, nedaleko od zgrade gde je ubijen, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića.

U Narodnoj biblioteci u Jagodini biće uručena tradicionalna nagrada "Za novinarsku hrabrost - Milan Pantić", čiji je ovogodišnji dobitnike novinar Radio televizije Srbije Vladimir BanićNagrada se sastoji od unikatne diplome i novčanog iznosa, a ustanovljena je u znak sećana na pokojnog Pantića.

Za ubistvo Pantića i posle dve decenije niko nije odgovarao. Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić, izjavio je polovinom aprila "da su poznata imena ubica, ali da su izvršioci tog zločina na slobodi, jer tužilaštvo nema dovoljno dokaza za sud".

"Ubila ga je naručena ekipa koja vrši samo likvidacije, koja nema nikakve veze sa motivima", naveo je oi dodao da je reč o "organizovanom kriminalu, vezanom za vrlo konkretnu privatizaciju".

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je počeo u nedeljinim novinama "Novi put" u Jagodini.

Njegovo ime je upisano 3.maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu, na 1.395. mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godine izgubili živote na zadatku, a njegova slika i biografija i slika i biografija ubijenog novinara Slavka Churuvije, nalaze se u Muzeju novinarstva "Newseum" u glavnom gradu SAD.

Pantić je ubijen oko osam sati ujutru sa "nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu", dok se u klompama vrećao iz obližnje prodavnice sa vekonom hleba i litrom mleka u vrećici.

Najveći broj tekstova Pantić je u to vreme objavio u rubrici "Crna hronika", pišući o kriminalu u Jagodini, Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije, pre svega u oblasti privatizacije društvenih i državnih preduzeća.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
17°C
14.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve