Vesti
15.08.2022. 15:17
Beta

Šta je rešenje krize?

Vučić o zahtevima poljoprivrednika: "Nema te sile pod kojom bih popustio"

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će biti ispunjeni samo opravdani zahtevi poljoprivrednika i da građani ne treba da odmažu već da pomognu svojoj državi kojoj je mnogo teško u ovom trenutku i to ne njenom krivicom.

"Ispunićemo samo ono što je realno, ono što nije nećemo da ispunimo. Da li će neko da blokira puteve, da li su to seljaci ili ne, to je drugo pitanje, za mene su svi gradjani isti. Popustićemo sve što možemo, ali da me naterate da uradimo neku glupost kakvu smo uradili sa litijumom, nema te sile pod kojom bih popustio", rekao je Vučić.

On je novinarima u Beogradu upitan o zahtevima poljoprivrednika koji sedam dana bliokiraju puteve i sada pregovaraju sa premijerkom Anom Brnabić, rekao da država ne može da tera trgovce da smanjuju marže, da uzima reket od njih pa da daje novac nekom drugom.

"Mi možemo samo da zamolimo trgovce da razmisle o marži", kazao je Vučić i naglasio da se od pet poljoprivrednika koji pregovaraju o otkupnoj ceni suncokreta nijedan ne bavi uzgojom te kulture.

On je izrazio nadu da poljoprivrednici neće da idu po subvencionisano gorivo kada prave blokade i "zabolio ih" kad već blokiraju da idu na redovnu pumpu i da ne uzimaju za 40 dinara jeftinije gorivo.

Pitao je i da li građani hoće skuplje jestivo ulje za 10, 20, 30 dinara po litru, i poručio da ga onda ne pitaju za inflaciju.

"U čemu je naša krivica. Ni u čemu. Mi odavno ne živimo u komunizmu već u tržišnoj privredi. Molim građane da ne otežavaju svojoj državi. Mnogo je teško u ovom trenutnku i to ne našom krivicom, već zbog rata u Ukrajini, neuvođenja sankcija Rusiji, problema sa Prištinom, energetske krize, zato pomozite svojoj državi", poručio je Vučić.

On je istako da ne želi da bude predsednik koji će udovoljati željama onih koji se bune i blokiraju puteve i dodao da nema problema sa tim da neki smatraju da je država ćup iz koga se vadi sve što se stigne, iako se tako povećava stopa javnog duga u odnosu na BDP.

"Ja sa tim nemam nikakav problem, dovedite nekog drugog predsednika, premijera, ali to morate da kažete na nekim izborima. Spreman sam da idemo na referendum da li narod hoće da skloni predsednika", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poljoprivrednici: "Blokade se nastavljaju do daljneg"
1

Novi Sad

13.08.2022. 09:53

Poljoprivrednici: "Blokade se nastavljaju do daljneg"

Poljoprivrednici su u petak uveče proširili blokade traktorima u Novom Sadu na nekoliko sati, jer su nezadovoljni rezultatima pregovora sa predstavnicima Vlade Srbije, koje su optužili da "nisu hteli da popuste ni malo".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve