Vesti
08.02.2024. 22:24
RTS

Vučić u Njujorku

Šta je predsednik Srbije poručio u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Aleksandar Vučić je u obraćanju na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN sazvanoj na zahtev Srbije rekao da su privremene institucije u Prištini namerno kreirale nepodnošljive uslove za život Srba, kao i da sprovode sistematske napade na civilno stanovništvo.

"Takve akcije, uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu opstanku srpskog naroda na KiM... Na redovnim sednicama Saveta bezbednosti obaveštavali smo članove Saveta o teškim uslovima u kojima žive Srbi i ostale nealbanske zajednice na KiM. Tražili smo ovu vanrednu sednicu jer razvoj situacije i akcije Prištine mogu izazvati nepopravljivu štetu pre nego što bude održana naredna sednica Saveta bezbednosti na kojoj će se razmatrati izveštaj Unmika", rekao je predsednik Srbije .

Istakao je da je odluka kosovske centralne banke direktan povod zbog kojeg je zatražena sednica.

"Time je tzv. rukovodstvo nastavilo napade na Srbe i drugo nealbansko stanovništvo na KiM, jer je njihov opstanak na teritoriji južne srpske pokrajine u velikoj meri zavisan direktno od dinarskih sredstava koje dolaze iz budžeta Republike Srbije", poručio je Vučić.

Rekao je da Priština očigledno stvara nepodnošljive uslove za opstanak Srba, uz sistematske napade i otvoreno proterivanja Srba sa KiM.

"Ako imamo na umu kako se Priština odnosi prema od Uneska prepoznatoj i zaštićenoj kulturnoj baštini, koja je pod stalnom zaštitom Kfora, jasno je kako se odnosi i prema srpskom stanovništvu", rekao je Vučić.

Uz to vrši se stalni pritisak na povratnike, koji se optužuju za lažne ratne zločine, a na slobodu se puštaju Albanci koji su optuženi za jasne etnički motivisane zločine protiv Srba i njihove imovine, rekao je predsednik Srbije, preneo je RTS.

"Pre 2021. i dolaska Kurtija na vlast bilo je 669 etnički motivisanih napada, a od dolaska Kurtija taj broj je uvećan za 300 odsto", naglasio je Vučić.

Uz jednostranu odluku o ukidanju dinara, Priština je pribegla ilegalnom korišćenu evra čime je nastavila sa stvaranjem nepodnošljivih uslova za život Srba.

"Evro nije legalna valuta na KiM već se tako tretira, a ukidanje dinara ima za cilj dalje poroterivanja Srba", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da je Priština sprovela nelegitimne izbore u četiri opštine u kojima živi većinski srpsko stanovništvo, a koje su Srbi bojkotovali. Nakon toga su vlasti u Prištini uz pomoć specijalnih policijskih snaga na silu zauzele lokalne uprave, a Srbe koji su do tada tu radili proterali i zabranili im da dolaze na posao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve