Vesti
20.10.2019. 13:56
Tanjug

VUČIĆ: Početkom novembra autoput ka Bugarskoj, plate i penzije rastu i 2020.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Spadamo u red najuređenijih ekonomija sveta i, prema izveštaju agencije Fič, Srbija je na korak do investicionog rejtinga. Istovremeno, MMF i Svetska banka procenjuju da ćemo u naredne tri godine imati najveći rast u jugoistočnoj Evropi, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu na TV Prva.

"Ljudi će živeti sve bolje, a i sledeće godine će biti povećavanja plata i penzija. Rast će biti moguć sve dok imamo stabilne finansije, a jedan od pokazatelja je i to što je od 2012 . godine do danas dinar na apsolutno istom nivou. Ne pamtimo period od sedam godina sa tako stabilnim kursom", rekao je predsednik Vučić.

Ove godine se plate medicinskim sestrama podižu za 15 odsto, rast plata u javnom sektoru biće devet, naučnim radnicima i lekarima 10 odsto, a penzioneri će dobiti i jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara, rekao je Vučić. Prosečna plata će uskoro biti 510 evra, kaže, i odbacuje tvrdnje nekih da će plata pasti u januaru, navodeći da se tada povećava minimalac, pa će prosečna plata iznosti 511 evra.

"Rezultati su dobri, moraju da budu još bolji i zato izlazimo sa Nacionalnim investicionim planom od 10 milijardi evra", kaže Vučić.

On je naveo da je ponosan na ekonomske rezultate i sprovedene mere fiskalne konsolidacije, koje su, prema njegovim rečima, bile takve da danas i nemačka kancelarka Angela Merkel hvali srpsku ekonomiju.

"To smo postigli zahvaljujući i srpskim penzionerima i građanima koji su se žrtvovali zarad bolje budućnosti", kazao je Vučić.

On je podsetio na značajne investicije u proteklom periodu, kao i da je u Niš stiglo šest novih fabrika. Za početak novembra planirano je i otvaranje 85 km autoputa od Niša prema Bugarskoj, kroz tunel Bancarevo-Crvena reka.

Takođe je dodao i da će Grad Beograd za 2020. godinu imati duplo veći budžet od 1,4 milijardi evra, kao i tri puta manji deficit.

Vučić je naveo da prosečna plata u Srbiji polako prestiže zemlje u regionu i da je u Crnoj Gori pre tri godine prosečna plata bila 511 evra , a kod nas 340 evra, dok će sada biti izjednačene:

"BiH je imala 70 evra višu prosečnu platu od nas, ali smo ih pretekli i uskoro ćemo imati za 50 evra veću prosečnu platu."

Predsednik Srbije je zaključio da su troškovi života u Srbiji i dalje značajno manji od regiona, a cena struje je ubedljivo najniža u Evropi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve