Vesti
18.06.2020. 15:27
Tanjug

Vučić posle susreta s Lavrovim: Dodatno sam zabrinut po pitanju Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dobio određene ocene Ruske Federacije prema kojima nas očekuje veoma težak period u kojem ćemo se, u vezi Kosova i Metohije, suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili veliki planovi, koje mi ni zvanično i ni nezvanično nismo dobili.

Vučić je, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa Lavrovim, izneo nekoliko ključnih stvari, a pre svega da je od Sergeja Lavrova dobio danas neke ocene, koje su ga dodatno zabrinule po pitanju kosovske krize.

"Moraćemo da budemo izuzetno obrazrivi i pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala", rekao je Vučić novinarima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Ako dođe bilo kada do bilo kakvog rešenja, jasno je, kaže, da će i Rusija o tome morati da se izjasni.

"Štitićemo svoje interese, bez obzira na cenu koju ćemo morati da platimo", poručio je Vučić i rekao da će od danas biti u dnevnoj komunikaciji sa Kremljom po tom pitanju.

Povezane vesti - Vučić: Ideja EU je da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u UN

"Mi smo dobili danas određene ocene Ruske Federacije, odnosno Lavrova, koje su mene kao predsednika dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova i ideja po pitanju rešavanja ksoovskometohijske krize", preneo je Vučić novinarima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Povezane vesti - Lavrov i Dačić: Nastavljamo saradnju u rešavanju pitanja Kosova i Metohije

Vučić je kazao da ne želi nikoga da obmanjuje, i od nekoga da skriva da nas čeka izuzetno težak period u kojem ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostavrili veliki planovi, koje mi ni zvanično, ni nezavnično nismo dobili, ali na osnovu ocena ruskih prijatelja čini mu se da ćemo morati da budemo obazrivi i veoma pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavila.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

"Mi smo zahvalni kako u svakom trenutku Rusija podržava poziciju Srbije u UN i drugim međunarodnim forumima u očuvanju teritorijalnog integriteta zemlje, i što zajedno sa nama štite brojne međunarodne institucije od nezakonitosti i uticaja onih koji su već priznali takozvanu kosovsku nezavisnost", poručio je on.

"Bez ultimatuma o KiM, podržaćemo ono što dogovore Beograd i Priština"

Stav Rusije po pitanju Kosova i Metohije se ne menja i danas smo još jednom potvrdili da ćemo podržati sve korake i incijative koje će zaista pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rešnje na osnovu Rezolucije SB UN 1244, poručio je u Beogradu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Nećemo dozvoliti nikakve rokove po pitanju rešavanja pitanja Kosova i Metohije", istakao je Lavrov.

On je dodao da Rusija polazi i od toga da EU, koja ima mandat da bude posrednik u dijalogu, ne sme da se "izoluje" od svojih obaveza, a da rešenje mora da bude potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
08.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve