Vesti
21.11.2022. 16:55
Beta

Žozep Borel

"Vučić prihvatio predlog EU za izlazak iz krize, Kurti nije"

1
Izvor: Beta/European Council / Olivier Matthys

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u Briselu, posle višečasovnih sastanaka sa liderima Srbije i Kosova, da je Beograd prihvatio predlog EU za izlazak iz krize oko pitanja registarskih tablica, a da Priština nije.

Posle odvojenih i trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borel je novinarima rekao da dve strane nisu postigle dogovor o pitanju obavezne preregistracije srpskih na kosovske tablice.

"Mi smo izneli predlog kako bi bila izbegnuta rizična situacija. Predsednik Vučić je predlog prihvatio, ali premijer Kurti nažalost nije. Očekujem da Kosovo odmah suspenduje dalje korake vezane za preregistraciju tablica a da Srbija suspenduje izdavanje registarskih tablica za gradove na Kosovu, uključujući KM tablice", kazao je Borel.
1
Izvor: Beta/European Council / Olivier Matthys
 

Borel je rekao da će informisati države članice EU i partnere Unije "o ponašanju strana i nedostatku poštovanja međunarodno-pravnih obaveza" i dodao da se to "pre svega odnosi na Kosovo".

"Rekao sam liderima da očekujemo, ako je pristupanje EU njihov krajnji cilj, kao što govore, da se ponašaju u skladu s tim. Nadam se da će obe strane postupiti u skladu sa mojim zahtevom kako bi bila izbegnuta dalja eskalacija i nova opasna kriza", dodao je Borel.
 

On je rekao da "vladavina prava ne sme da služi kao izgovor za tenzije i eskalacije" i ukazao na "nepoštovanje obaveza dogovorenih pre mnogo godina u dijalogu uz posredstvo EU".

Borel je kazao da je na severu Kosova, posle povlačenja Srba iz institucija, nastao "opasan bezbednosni vakuum na terenu" i veoma nestabilna situacija.

"Današnji sastanak je bio posvećen odgovornosti lidera da hitno deeskaliraju situaciju i da osiguraju da mir i stabilnost budu uspsotavljeni i da se izbegne kriza sa veoma ozbiljnim posledicama. Jasno sam rekao stranama da ne možemo ovako da nastavimo i da začaran krug kriza i rokova mora da prestane", naveo je.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ako Kurti pošalje albanske policajce da zamene srpske..."
1

Miloš Vučević

10.11.2022. 09:19

"Ako Kurti pošalje albanske policajce da zamene srpske..."

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je obezbeđivanje mira na Kosovu "obaveza KFOR, a njihova procena je koliko je za to potrebno ljudstva i naoružanja".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve