Vesti
29.03.2024. 19:31
Beta

Predsednik Srbije

Šta je Vučić rekao o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Srebrenica
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da će se krajem aprila na dnevnom radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija naći rezolucija o genocidu u Srebrenici, i ocenio da će posle toga uslediti zahtevi za ukidanje Republike Srpske i da Beograd plati ratnu odštetu.

Tokom obraćanja javnosti, Vučić je rekao da će se rezolucija najverovatnije naći na dnevnom redu 27. aprila i dodao da postoje dva razloga za tu inicijativu.

"Jedan razlog je da srpski narod bude kažnjen zbog slobodarske i nezavisne politike, da bude dodatno pritisnut po pitanju Kosova i Metohije i zbog spoljnopolitičke orijentacije. Drugi je taj da mogu muslimanima širom sveta da pokažu da postoje muslimani koje podržavaju, s obzirom na odnos prema Palestincima i drugim", kazao je Vučić.
 

Naveo je da su Nemačka i Ruanda kopredsedavajući grupi prijateljstva koja će predložiti rezoluciju, a da su u njoj i SAD, Velika Britanija, Francuska, Holandija, Lihtenštajn, Irska, Albanija, Turska, Čile, Slovenija, Novi Zeland, Jordan, Pakistan i Malezija.

"I opet će kola da se slome na Srbima. Taj akt nema obavezujuću snagu, ali će se odmah sutradan izaći sa inicijativom za ukidanje Republike Srpske, na osnovu stava da političke tvorevine koje su zasnovane na genocidu ne mogu da postoje. Tražiće i ratnu odštetu od Srbije", dodao je.

Vučić je rekao da će se Beograd boriti i ukazao da je za usvajanje rezolucije potrebno dve trećine glasova, ako se računaju glasovi "za" i "protiv".

"Biće mnogo uzdržanih, oni računaju da će imati podršku svih 27 članica EU, a mi moramo da imamo 14 koji će da budu protiv. Mnogo komplikovana situacija", rekao je Vučić.
 

On je kazao da se zapadnim zemljama "žuri" da usvoje tu rezoluciju "zbog izbora u SAD i zbog razvoja situacije u Ukrajini i Pojasu Gaze".

Naveo je da Srbija nije odustala od evropskog puta, da ima bezbroj razloga zašto je na tom putu, ali da će joj pozicija biti "sve teža i komplikovanija".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
19°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve