Vesti
13.05.2024. 11:05
Beta

Predsednik Srbije

O čemu su razgovarali Vučić i Šolc

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom sa kojim je, kako je rekao, imao "dobru i otvorenu razmenu mišljenja" o "svim pitanjima od obostranog interesa" uključujući situaciju na Kosovu, ekonomskoj saradnji i evrointegracijama.

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je "podrobno obavestio kancelara Šolca o gotovo nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji kao i o upornom izbegavanju Prištine da izvrši svoje prihvaćene i potpisane obaveze, pogotovo u formiranju ZSO (Zajednice srpskih opština)".

"Naglasio sam da nam je na tom, ne uvek lakom putu potrebna pomoć naših partnera, kakva je Nemačka, te da računamo na nastavak podrške evrointegracijama kao i na konkretne podsticaje koji bi dali novi zamah nastavku reformskih procesa i novu energiju zemljama kandidatima na EU putu", rekao je Vučić.
 

Kako je rekao predsednik Srbije, on i Šolc su razmenili mišljenja "o svim delikatnim pitanjima u kontekstu globalnih dešavanja" kao i da su posebno razgovarali o "mestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu" kao i o njenom evropskom putu.

Rekao je da je ponovio da se Srbija dosledno zalaže za intenziviranje diplomatskih aktivnosti u kontekstu svih aktuelnih sukoba i otvorenih pitanja koja opterećuju Evropu i region Zapadnog Balkana i da je to do sada uvek pokazivala u svim forumima i inicijativama.

Vučić je rekao da je zahvalio Nemačkoj na posvećenosti odličnim ekonomskim odnosima sa Srbijom i velikim investicijama koje su u znatnoj meri doprinele brzom napretku Srbije i da se posebno osvrnuo na ogromne potencijale za ulaganje koji su se otvorili u okviru EXPO 2027.

"Izrazio sam uverenje da će nemačke kompanije pronaći interes u nekim od najvećih projekata čija realizacija će dugoročno doprineti snažnom rastu Srbije i povezivanju celog regiona", napisao je Vučić.
 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
01.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve