Vesti
30.08.2022. 07:55
Beta

Rojters

Vučić: Srbija je pozornica za rat Istoka i Zapada

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

"Srbija je pozornica za rat Istoka i Zapada preko posrednika", izjavio je predsednik Aleksandar Vučić za agenciju Rojters, dan pošto su protivnici parade ponosa mahali ruskim zastavama na protestu u Beogradu i nosili slike predsednika Rusije Vladimira Putina, navodi ta agencija.

"Ne mogu da kažem da je to (protest) bio napad preko posrednika jer je tamo bilo mnogo običnih ljudi, ali ako je pitanje da li postoji sukob preko posrednika u Srbiji, nesumnjivo postoji, između Istoka i Zapada", kazao je Vučić.

Srbija je gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa, od Rusije je kupovala i oružje, dok Kina mnogo investira u Srbiji, uglavnom u rudarstvo i infrastrukturu, navodi Rojters i dodaje da je Srbija, iako je u UN osudila rusku invaziju na Ukrajinu, odbila da se pridruži sankcijama protiv Moskve.

"Pokušavamo da preživimo sa što manje rana i ožiljaka", kazao je o međunarodnj poziciji Srbije Vučić, koga Rojters opisuje kao "bivšeg nacionalistu koji je prihvatio proevropske politike".

Povodom spora Beograda i Prištine oko preregistracije vozila sa srpskim tablicama na kosovske, za šta rok od dva meseca počinje od 1. septembra, Vučić je kazao da ne veruje da vlasti u Prištini žele "ozbiljan razgovor ili ozbiljan dijalog", ali da veruju da mogu da nametnu svoje planove uz podršku Zapada.

"Verujem da će one zemlje koje štite takozvanu nezavisnost Kosova, ubediti režim u Prištini da se ne igra sa sukobom u regionu koji je svakako pun problema", naveo je Vučić.

Dodao je da se u narednim nedeljama očekuju dodatni razgovori i "šatl diplomatija" izaslanika EU i SAD u cilju rešavanja pitanja registarskih tablica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lajčak o sastanku Vučića i Kurtija u Briselu: "Nije bilo uzalud"
Lajčak, 24. 8. 2022.

Kosovo

24.08.2022. 13:57

Lajčak o sastanku Vučića i Kurtija u Briselu: "Nije bilo uzalud"

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocenio je da sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu "nije bio uzalud".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve