Vesti
02.03.2020. 13:05
Tanjug

VUČIĆ U VAŠINGTONU: Srbija i Srbi istorijski prijatelji jevrejskog naroda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije održao je govor na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove, tom prilikom naglasivši prijateljstvo dva naroda.

Vučić je govorio nakon izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

On se najpre zahvalio na gostoprimstvu u ime svih građana Srbije.

"Postoje mnoge stvari koje spajaju naša dva naroda. Pretpreli smo tešku sudbinu u Drugom svetskom ratu u komcentracionom logoru Jasenovac, koji je vodila nacistička,vazalna država Hrvatska", rekao je Vučić, kojeg je predsednik te najuticajnije lobističke organizacije, Beci Berns Korn, predstavio kao prvog šefa države sa Balkana koji učestvuju na skupu AIPAC, što su učesnici pozdravili aplauzom stojeći.

"Imamo veoma kompleksnu situaciju u regionu. Razumite sve probleme sa kojiam se suočavamo, ali želim da kažem da pokušavamo da nađemo najbolji način da učinimo nešto zvanično u Jerusalimu i otvorićemo veoma brzo ne samo predstavništvo PKS, već i državnu kancelariju sa zvaničnom srpskom zastavom. To je isto naš način da pokažemo poštovanje prema Jevrejima", podvukao je Vučić na konferenciji AIPAC.

Istakao je da je ponosan da može reći da su Srbi i Srbija oduvek bili u tako dobrim odnosima sa Jevrejima da ne može ništa dodati tome.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/ nr

"Volimo Jevreje i radićemo na daljem unapređenju odnosa", poručio je Vučić.

Predsednik AIPAC Korn je rekao da je Vučić doprineo dramatičnom poboljšanju odnosa sa Izraelom tokom svog mandata, kao i da je Srbija imala veoma specijalnu ulogu u istoriji jevrejskog naroda i cionističke istorije.

Podsetio je da su roditelji Teodora Hercela rođeni u Beogradu, a i da je Srbija bila prva vlada koja je podržava Balforovu deklaraciju.

Vučić je podsetio da je decembra 1917. godine zvanični predstavnik Srbije Milenko Vesnić, ne samo podržao Balforovu deklaraciju, već i rekao da Jevreji nemaju samo pravo na formirane države, već i da treba da se zove Izrael.

 

 

"On je to učinio u najtežem trenutku po Srbiju", kazao je on.

Takođe je ukazao da je ponosan što je pre dve godine sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, kada je posetio Srbiju, mogao da otvori ulicu u Beogradu po imenu Teodora Hercela.

Podsetio je i da su preci Rabija Alkalaja živeli u Beogradu, kao i da imamo lepe sinagoge i ulice nazvane po Jevrejima. Vučić je istakao da puno stvari može definisati zajedništvo dva naroda.

"Prošli smo sličnu stravičnu sudbinu u koncentracionom logoru " Jasenovac" marionetske Nezavisne države Hrvatske. Uvek smo bili zajedno kroz istoriju, a podržavamo se i dan danas", naglasio je on.

Vučić je kazao da je Srbija učinila i nedavno par stvari koje dokazuju naše prijateljstvo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/ nr

"Pored svega što nas je stalno povezivalo u prošlosti, postoji i mnogo stvari koje smo učinili nedavno. Tako smo 2016. postali jedina zemlja u celoj Evropi koa je donela zakon o restituciji imovine žrtava Holokausta, što znači da mi isplaćujemo novac jevrejskim opštinama i do sada smo isplatili više od 30 miliona", kazao je on.

Vučić je istakao da je Srbija nedavno usvojila i novi predlog za Memorijalni centar koji služi sećanju na sve Jevreje koje su nacisti ubili u logoru u Beogradu tokom Drugog svetskog rata.

"Ja sam bio i jedini predsednik koji je obeležio 75-tu godišnjicu oslobađanja Aušvica podizanjem zastave na zgradi Predsedništva. Žutu zastavu sa Davidovom zvezdom i natpisom "Jevrejin". To je bio način kako su Nemci obeležavali tokom Drugog svetskog rata Jevreje da bi ih ponizili, a moj način da kažem da je to znak ponosa i da smo ponosni da imamo tu zastavu na predsedništvu", rekao je Vučihc pozdravljen uz stojeći aplauz prisutnih.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve