Vesti
17.09.2023. 21:14
Beta

Predsednik Vučić

"Ukrajina ima veću podršku EU od Srbije"

1
Izvor: BETA/AP / Virginia Mayo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije imala političku podršku Evropske unije u okviru evrointegracija kakvu sada dobija Ukrajina.

"Nemam ništa protiv Ukrajinaca, ali dodeljivanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU u roku od godinu dana od podnošenja zahteva i potencijalno otpočinjanje pregovora sledeće godine, pokazuje nam da takva politička podrška nikada nije postojala za nas (Srbiju)", rekao je Vučić britanskom listu Fajnenšel tajms.

Kijev je podneo zahtev za članstvo u februaru 2022, svega nekoliko dana posle invazije Rusije, a četiri meseca kasnije dobio je status kandidata.
Beograd je morao da čeka više od četiri godine posle podnošenja zahteva za početak pregovora o prijemu u članstvo 2014. godine.

Pregovori Srbije su u zastoju zbog nekoliko pitanja, među kojima je neuspeh Beograda da normalizuje odnose sa Kosovom. Srbija je takođe jedina država Zapadnog Balkana koja se nije uskladila sa sankcijama EU Rusiji, što je dodatno usporilo izglede za članstvo, piše FT.

EU je obećala da će ubrzati proces prijema šest zemalja Zapadnog Balkana, a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nagovestio je da će Unija biti spremna za prijem novih članica do 2030. godine.

Posle još jedne bezuspešne runde pregovora lidera Srbije i Kosova, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je ove nedelje da "bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo ni za Srbiju".

Kosovo je podnelo zahtev za prijem u EU decembra prošle godine, ali nije dobilo status kandidata.

Vučić tvrdi da odlaganja ne odražavaju realnost u Srbiji koja je prema njegovim rečima "u mnogo boljem stanju nego što su Rumunija i Bugarska bile 2007. godine kada su ušle u EU".

On je za odlaganje okrivio i manjak sposobnosti EU da primi nove članice.

"Čuli smo 2025, sada je 2030, to je sedam godina. Ko zna šta će se dogoditi za sedam godina? Moć EU da primi nove članice nije veća nego što je bila. Deset država (EU) daje novac (neto-davaoci), a 17 zemalja taj novac uzima (neto-primaoci). Nijedna strana ne želi još članova na tom platnom spisku", dodao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu je Vučić razgovarao sa predstavnikom Vlade Nemačke
1

Sastanak u Beogradu

15.09.2023. 11:54

O čemu je Vučić razgovarao sa predstavnikom Vlade Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa izaslanikom Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom o briselskom dijalogu, situaciji u regionu, proširenju EU i ekonomskoj saradnji.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve