Vesti
25.06.2019. 15:11
R.E./Tanjug/Foto:Tanjug

VULIN: Nema slobode bez moderne, snažne i opremljene armije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na sajmu naoružanja i vojne opreme, pred posetiocima je izložba odbrambene industrije Srbije, čiji je prvi i glavni zadatak razvoj i ekomnomija, ali više od svega dužnost da opremi, naoruža i pripremi Vojsku Srbije za njen zadatak - odbranu slobode, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On se, kako kaže, u ime 13.000 zaposlenih radnika odbrambene industije zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je čvrsto verovao da ta industrija ima budućnost.

Vulin je istakao da je namenska industrija Srbije prošle godine imala izvoz veći od 500 miliona dolara, u odnosu na 2011. godinu, kada je, kaže, to bilo u tri puta manjem obimu.

Povezane vesti - Đurić: Priština dodatno pritiska Srbe, nestašica namirnica na severu Kosova

Zahvalio je predsedniku što je, kaže, verovao u svoju industriju i veruje u svoju zemlju i vojsku.

Vojska Srbije je ponosna što sarađuje sa odbrambenom industrije Srbije, dodao je Vulin. On je istakao da je malo naroda koji kao srpski znaju šta znači sloboda i da ih je malo spremno da za slobodu urade sve.

"Zato znamo da nema slobode bez moderne, snažne, uspešne i opremljene armije", podvukao je Vulin.

Svaki narod koji ceni slobodu, zna da mora da ceni i voli svoju vojsku, dodao je Vulin.

"Pred vama je naša pamet. Dajemo vam nase znanje, oružje, municiju, ali ono što nas je učinilo velikim - to ne možemo da vam damo - ljude koji čine odbrambenu industriju i vojsku. Za to, ipak, morate da se rodite među Srbima", rekao je Vulin.

Generlani direktor Jugoimpor SDPR Jugoslav Petković je rekao da to preduzeće slavi jubilej 70 godina postojanja i da su danas posle bogate prošlosti najveći proizvođač i trgovac vojnog naoružanja i opreme u ovom delu Evrope.

Kaže da su sledili viziju bivšeg premijera i sada predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina i započeli transformaciju da od najvećeg trgovca postanu i najveći proizvođač.

Povezane vesti - Izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama na Kosovu

Ta vizija, kako je rekao, podrazumeva i to što je Jugoimport kroz osvajanje novih tehnologija postao konkurento preduzeće na svetskim tržištima.

"U poslednjih šest godina investirali smo više od 100 milina evra u nove tehnologije i kapacitete, a otvorili smo i više od 1.000 novih radnih mesta", naglasio je Petković.

Dodao je da se sada najsavremenije fabrike za proizvodnju određenih vrsta naoružanja u Evropi nalaze upravo u Srbiji i da Jugoimport razvija brojna vojna sredstva koja su ostvarila veliki uspeh, od kojih su neka već u upotrebi, a neka će se tek koristiti.

Zahvalio je predsedniku Vučiću što je došao na otvaranje sajma i istakao da Jugoimport dostojno predstavlja mogućnost srpske vojne industrije širom sveta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve