Vesti
21.01.2021. 19:24
Tanjug

Za mala i srednja preduzeća dve milijarde dinara bespovratno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila četiri programa finansijske podrške Ministarstva privrede malim i srednjim preduzećima za koje je izdvojeno dve milijarde dinara.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković za Tanjug objašnjava da je reč o programu za nabavku opreme, podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte, programa podrške za zapocinjane poslovanja i porgama za mlade i žene preduzetnice, za koje se objavljivanje javnih poziva očekuje pocetkom februara.

Prema njenim rečima, najviše novca, i to 1,55 milijradi dinara izdvojeno je za nabavku opreme, od čega bespovratni deo može činiti 25 odsto sredstava za ovu namenu, 70 odsto se dobija od banke ili lizing kuće, a pet odsto sredstava obezbeđuje sama firma.

Javni poziv za partnerske banke i lizing kuće koje obezbeduju sufinasiranje u ovom programu očekuje se početkom februara nakon čega će biti objavljen javni pozivi za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge za dodelu bespovratne pomoći.

Za program pomoći početnicima u biznisu izdvojeno je 150 miliona dinara, a Ministarstvo privrede sufinansira bespovratnim sredstvima 30, odnosno, 40 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava dok se ostatak dobija iz kredita Fonda za razvoj.

Povezane vesti - Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ministarka Atanasković navodi da je za program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte obezbeđeno 200 miliona dinara.

"Reč je o komboinaciji bespovratnih sredstava koje čine do 20, odnosno 30 odsto investicije za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj“, rekla je Atanasković.

Po prvi put ove godine se realizuje program za podršku ženama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju.

"Za ovaj program, koji je namenjen ženama i mladima do 30 godina starosti, izdvojeno je 100 miliona dinara", rekla je ministarka.

Objasnila je da je program kombinacija 35, odnosno 45 odsto bespovratnih sredstava, i povoljnog kredita Fonda za razvoj.

"Mala i srednja preduzeća čine skoro 99 odsto srpske privrede i Ministarstvo kroz ove programe, koji su veoma povoljni u sadašnjim uslovima, nastoji da pomogne preduzećima", kaže Atanasković.

Ministarstvo će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima pomoći, osim finansijski i setom usluga koji obuhvata besplatne obuke informacije savetovanje i mentoring.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve