Vesti
24.06.2022. 11:33
Beta

Autoput

Za sat vremena do Temišvara, uskoro

auto put, put, autoput
Izvor: Shutterstock

Vlade Srbije i Rumunije potpisale su sporazum o izgradnji autoputa Beograd - Temišvar, objavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd – Vatin u Srbiji (dužine 65 km) i auto-puta Temišvar – Moravica u Rumuniji (dužine 78 km) potpisali su u Temišvaru ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu, navedeno je u saopštenju.

"Izgradnjom novog modernog auto-puta od Beograda do Temišvara, ova dva grada biće udaljeni na samo sat vremena vožnje", izjavio je Momirović nakon potpisivanja sporazuma.

On je istakao da od 2016. godine, "postoji snažna volja da Beograd, ali i Pančevo i Vršac povežemo sa Temišvarom".

Ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu je rekao da je potpisivanje sporazuma bitno, jer je na početku bilo reči o gradnji brze saobraćajnice, a sada je reč o izgradnji najmodernijeg auto-puta.

"Znam da je 2016. godine postojala inicijativa za potpisivanje ovog Sporazum, ali rumunska strana tada ovaj projekat nije smatrala prioritetnim. Ponovo smo pokrenuli inicijativu i u ovom momentu se izvode studije izvodljivosti koje će biti završene na jesen. Verujem da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put, a reč je o evropskom finansiranju", izjavio je Grindeanu.

Momirović je zahvalio Rumuniji i na podršci koju pruža Srbiji na putu ka članstvu u EU, kao i na podršci kada je reč o principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gradi se i projektuje 1.000 auto-puteva i brzih saobraćajnica
radnici, radovi

Dan gradevinara Srbije

08.08.2021. 09:53

Gradi se i projektuje 1.000 auto-puteva i brzih saobraćajnica

Ministar gradevinarstva Tomislav Momirović čestitao je građevinarima praznik - Dana gradevinara Srbije i istakao da je to vodeća grana privrede, pošto vrednost investicija u saobraćajnu infrastrukturu iznosi oko 23 milijarde evra, kao i da se gradi i projektuje 1.000 auto-puteva i brzih saobraćajnica.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve