Vesti
02.02.2024. 16:17
Beta

Marija Zaharova

"Srbija u ovom trenutku brani centar Evrope od početka totalnog razaranja"

1
Izvor: Beta/AP / Peter K. Afriyie

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da u vezi s Kosovom rukovodstvo Srbije "treba da poštuje volju svog naroda" i ocenila da "Srbija brani centar Evrope od početka totalnog razaranja".

"Nije pitanje gatanja šta će se desiti sa Kosovom i Metohijom korz nekoliko godina - to je pitanje stava rukovodstva koje treba da poštuje volju naroda. Mi smo apsolutno uvereni da je to važno i za Srbiju i za čitav Balkan" - rekla je ona.
 

"Što je još važnije, Srbija u ovom trenutku brani centar Evrope od početka totalnog razaranja", rekla je Zaharova u onlajn-predavanju "Savremeni međunarodni odnosi: Pogled iz Rusije" koje je priredio beogradski Institut za međunarodnu politiku i privredu.

Istakla je da "oslanjajući se na činjenice i volju naroda treba onemogućiti da se u centru Evrope sruši država i uništi kulturni kod naroda".

Zaharova je ocenila da predlozi Brisela i Vašingtona državama širom sveta "nisu ni otvoreni ni pošteni", te da se oni "ponašaju kao kolonizatori prema kolonijama".

"To je kamufliran pokušaj da nametnu svoju volju i da ne uzimaju u obzir interese onih sa kojima Vašington i Brisel vode razgovore. Oni nisu navikli da razgovaraju s ravnopravnim partnerima, ne sa zemljama i ljudima jednakima sebi, nego kako su komunicirali beli ljudi s robovima, kolonizatori s kolonijama - to je takav mentalitet", rekla je Zaharova.

Portparolka ruskog  Ministarstva je rekla da ako se zaključuju neki dogovori, treba imati u vidu kakve su garancije zapadnih zemalja za to.

"Mogu da navedem primer Srbije gde je (bivši) predsednik SAD (Donald) Tramp obećao Srbiji kredite, investicije, potpisao neke ugovore s tim u vezi, ali to ništa nije ispunjeno", rekla je ona.
 

Kao primer je navela i Sporazume iz Minska, potpisane u prisustvu Rusije, Francuske, Nemačke, a onda se ispostavilo da "oni uopšte nisu imali nameru da ih realizuju".

Brisel i Vašington su, ocenila je, prevarili i razrušili Ukrajinu koja im je poverovala i delegirala im svoj suverenitet, a to "treba da bude nauk svima".

Pominjući BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, Iran, UAE), Zaharova je rekla da članstvo Srbije u toj grupi zavisi isključivo od odluke Beograda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve