Vesti
11.09.2023. 14:48
Beta

Čeka se odgovor

Opozicija predala zahtev za parlamentarne i beogradske izbore

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Proevropska opozicija je i formalno zatražila od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vanredni parlamentarni i beogradski izbori budu održani do kraja godine.

Taj zahtev predali su na pisarnici predsedništva Srbije a potom su na konferenciji za novinare zatražili od Vučića da se o tome što pre izjasni.

Optužili su predsednika Srbije da stalno manipuliše sa zahtevima proevropske opozicije u vezi izbora, i naglasili da očekuju konkretan odgovor.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac je kazao da se ti izbori traže jer se država nalazi "u dubokoj društvenoj, ekonomskoj i političkoj krizi" a, kako je ocenio, vlast ništa ne činji da se iz toga izadje.

On je kazao i da je u Srbiji nasilje svakoidnevvno i to, kako je naveo i institucionalno, verbalno i političko i to i prema opoziciji i gradjanima.

Potpredsedsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je  posebno naglasila "pravno nasilje od strane vlasti", te ih optužila za, kako je kazala svakodnevno kršenje zakona i Ustava.

Precizirala je da opozicija traži da budu primenje preporuke OEBS-a, Evropskog parlamenta i Evropske komisije u vezi izbornih uslova i predizborne kampanje.

Poslanica Zelno levog frnta - Ne davimo Beograd Jelena Jerinić je ocenila da je Vučić već u predizbornoj kampanji, te ukazala da mu je i formalno upućen zahtev za raspisivanje izbora, iako je opozciji poznata procedura u uvezi toga.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije nije autonomna, kao ni parlemnt u odlučivanju i zato je i formalni zahtev upućen predsedniku Srbije.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je pozvao predsedniak Srbije da u odgvoru na zahtev opozicije bude jasan a ne da se, kako je naveo, krije iza zamajavanja naroda.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković je ocenio i da postoji ogroman nesklad izmedju raspoloženja gradjana i sastava Skupštine Srbije, te da su izbore jedini način da se izadje iz toga.

Na konferenciji za novinre je rečeno i da predstavanici  proevropske opoczije teraže "najbolju formu" za izlazak na izborere, te da će nastavaiti s tim aktivnostima.

mpanje na ulicama, ukoliko njihov zahtev ne bude ispunjen obrazložili su time što "neće dozvoliti da  budu nevidljivi", kao stavovima gradjana za promenama u okretanje Srbije od nasilja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve