Vesti
06.10.2021. 11:10
Tanjug

Sebastijan Kurc

"Zapadni Balkan nam je na srcu"

Sebastijan Kurc
Izvor: AP / Darko Bandic

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je, pred Samit EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da je Zapadnom Balkanu potrebna istinska i iskrena evropska perspektiva.

"Region Zapadnog Balkana nam je na srcu, jer nismo samo istorijski, geografski, ekonomski, već i ljudski. Ako EU ne bude dala istinsku evropsku perspektivu moramo biti svesni da će druge super sile kao Rusija, Kina, ali i Turska imati značajniju ulogu u regionu", kazao je on novinarima prilikom dolaska na Samit.

Kurc je podvukao da je Zapadni Balkan geografski deo Evrope i da mu je potrebna evropska perspektiva.

Sebastijan Kurc
Izvor: EPA / CLEMENS BILAN

Premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da se ne smeju izneveriti zemlje Zapadnog Balkana, ali ni dati prazna obećanja.

On je ukazao da postoje uslovi koje je potrebno ispuniti za prijem u EU.

Međutim, naglasio je da EU nije obavila svoje interne zadatke, ali i da zemlje Zapadnog Balkana toga ne smeju biti žrtve.

Ukazao je da je proces proširenja mirovni projekat, a na Balkanu se vidi da je region koji je često bure baruta, zbog čega treba pomoći

deeskalaciji, a to se može mirovnim projektom EU.

Betel je, govoreći o sinoćnjem sastanku šefova država i vlada EU, kazao da je razgovarano kako da se EU postavi u svetu.

"Moramo pripaziti da ne dođemo u situaciju da postoji samo G3, gde neće Evropa više sedeti za stolom. Mi smo ekonomska, demokratska i ljudska snaga, ali imam osećaj da se borimo sa samo delićem naše snage", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pretiš Sebastijanu Kurcu i završiš na psihijatriji
Sebastijan Kurc

Sud doneo odluku

16.09.2021. 21:30

Pretiš Sebastijanu Kurcu i završiš na psihijatriji

Zbog pretnji upućenih austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu sud u Gracu doneo je presudu da jednog Štajerca smesti na psihijatriju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve