Vesti
17.07.2019. 20:20
R.E.

Zbog čega je SPS "najstariji srpski politički brend"...?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"SPS je najstariji srpski politički brend" ocenio je šef socijalista Ivica Dačić povodom 29. rođendana ove partije. Ocenivši da niko u Srbiji nema takvo nasleđe, tako duboke korene, niti stručne i iskusne kadrove poput SPS-a Dačić je poručio i da su "socijalističke vrednosti u osnovi naše državnosti".

"Uvek smo bili i dаnаs smo bаš tаmo gde je i trebаlo dа budemo deleći sudbinu onih zbog kojih i postojimo. Hvаlа vаm što ste svih godinа verovаli i podržаvаli nаs u teškim i srećnim trenucimа. A mi ćemo i dаlje nаstаviti borbu zа jedine prаve ideаle - zа socijаlističke vrednosti".

U ovoj izjavi jedno je sigurno - SPS je imala i srećne i teške trenutke. Sve drugo može biti predmet ozbiljne rasprave... U tom kontekstu, a povodom gotovo tri decenije postojanja ove stranke, valja podsetiti na nekoliko zanimljivih činjenica iz dugog istorijata socijalista.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Zamalo najstarija

Nije čudno što je Dačić istakao da je SPS najstariji srpski politički brend, jer svakako nije i najstarija aktivna politička partija u Srbiji. Naime, Demokratska stranka osnovana je svega pet meseci ranije (februara 1990. godine), dok je SPS nastala jula 1990. ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije.

Sloba, Sloba, Sloba, Ivica, Ivica, Ivica...

Za tri decenije postojanja na čelu SPS smenila su se svega tri predsednika stranke - Slobodan Milošević (od osnivanja 1990. do 1991. godine i od 1992. do 2006. godine), Borislav Jović (od 1991. do 1992. godine) i Ivica Dačić (od 2006. do danas...).

Doživotni predsednik

Od osnivanja stranke pa sve do svoje smrti Milošević je bio neprikosnoveni šef partije punih 16 godina. Čak i u periodu (od maja 1991. do oktobra 1992. godine) kada se sklonio sa te funkcije na kojoj ga je kratko zamenio Jović, jer po Ustavu nije mogao da bude i predsednik Srbije i stranke, svima je bilo jasno ko je zaista pravi šef stranke.

Na funkciju predsednika SPS biran je ukupno šest puta, od čega čak tri puta u trenutku kada je već bio u Hagu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-PHOTO/EPA/STRINGER/as/kr

Uvek sami

Zanimljivo je da je u periodu vlasti od 1990. pa sve do 2000. godine SPS na vlasti uvek bio sam, izuzev poslednjeg saziva od 1997. do 2000. kada su napravili koaliciju sa JUL-om Mirjane Marković i Novom demokratijom Dušana Mihajlovića.

Prvi i po optužnici

Milošević je bio prvi predsednik jedne države protiv kojeg je podignuta optužnica za ratne zločine. Preminuo je pre nego što Haški tribunal doneo presudu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Više od dve decenije na vlasti

SPS je nakon svrgavanja Miloševića 2000. godine po prvi put u svojoj istoriji otišla u redove opozicije. Tako je bilo sve do 2008. godine kada je, na čelu sa Ivicom Dačićem a u koaliciji sa PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom, osvojila 7,5 odsto glasova i "najbolju pregovaračku poziciju". Pregovori sa SRS, DSS i NS nisu bili uspešni, pa SPS postiže dogovor sa listom Za evropsku Srbiju, na čelu sa DS-om.

Prostom računicom jasno je da SPS od ukupno 29 godina postojanja, čak dve trećine vremena bio na vlasti.

Reforma i nasleđe

Na godišnjoj skupštini SPS 2009. doneta je odluka o reformi partije, najavljen je novi početak SPS-a kao partije moderne levice i socijaldemokratske orijentacije. Tada im je i potvrđena kandidatura za članstvo u Socijalističkoj internacionali, što ipak nikada nije realizovano zbog odbijanja SPS-a da se odrekne nasleđa Slobodana Miloševića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

 

Ivica puta 4

Zvanično, Dačić je na mesto šefa stranke izabran 2006. godine, devet meseci nakon smrti Miloševića. Već na sledećem Kongresu SPS-a "Sigurnim korakom" reizabran je na ovu funkciju, s tim što je glasanje prvi put u istoriji SPS bilo obavljeno aklamacijom (javno glasanje). Jedan kandidat, javno glasanje, jednoglasna odluka...

Tada je prvi put predstavljen i novi, redizajnirani logo stranke.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
18°C
07.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve