Vesti
01.03.2024. 15:00
R.E.

Samit u Tirani

Osuda i podrška

Vučić, Zelenski, Edi Rama 1. 3. 2024.
Izvor: EPA / MALTON DIBRA

Zemlje Jugoistočne Evrope ponovo su osudile rusku agresiju na Ukrajinu i podržale nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica od 1991. godine, što je i navedeno u Deklaraciji koja je usvojena u sredu na samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa održanom u Tirani.

Ono što se, međutim, nije našlo u toj deklaraciji, iako je bilo u njenoj radnoj verziji, jeste uvođenje sankcija Rusiji i maligni uticaj Rusije na druge zemlje. I to pre svega zalaganjem srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Domaćini samita bili su premijer Albanije Edi Rama i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Kako se navodi u tekstu Deklaracije, objavljenom na sajtu vlade Albanije, učesnici samita ostaju posvećeni pružanju Ukrajini neophodne podrške za preovladavanje ruskog agresorskog rata onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u skladu sa Poveljom UN i na osnovu ukrajinske formule mira.

“Oštro osuđujemo namere Ruske Federacije da održi predsedničke izbore na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, što predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava. Ističemo nezakonitu prirodu predstojećih izbora u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju i na okupiranim teritorijama Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine“, navodi se u tekstu Deklaracije.

Dodaje se da ruska vojna agresija na Ukrajinu ostaje najveća pretnja evropskoj bezbednosti i međunarodnom miru.

Ističe se da je taj čin agresije neprihvatljiv te da predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN i zločin protiv ukrajinskog naroda.

Između ostalog, u tekstu Deklaracije navodi se i da su potvrdili solidarnost i podršku Ukrajini, izrazili posvećenost da učestvuju u posleratnom oporavku i obnovi Ukrajine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon učešća na plenarnom sastanku da se u usaglašenoj Deklaraciji na zahtev Srbije ne pominju sankcije Rusiji niti ruski maligni uticaj.

“Imali smo sastanak uz Erdogana i Micotakisa u video-formatu, kao i predsednika Zelenskog i predsednicu Moldavije i Andreja Plenkovića i nas pet plus jedan sa Zapadnog Balkana“, rekao je Vučić.

Naglasio je da ono što nije bilo fer jeste zahtev Vjose Osmani, kako je rekao, uprkos tome što su pre sat i po dogovoreni u potpunosti i bili prihvaćeni predlozi Srbije da se izbaci tačka 11 o sankcijama Rusiji i da se izbaci deo o malignom uticaju Rusije.

On je izjavio da je Ukrajina prijatelj Srbije i da, ono što je najvažnije, nije priznala nezavisnost Kosova. Poručio je da se Srbija drži skupštinskih deklaracija i stavova Saveta za nacionalnu bezbednost, a da Ukrajini danas nije lako i da joj se ne može ništa zameriti.

“Ne zaboravite zašto je važno, na stranu što su to naši slovenski prijatelji, vi morate da imate u vidu, Ukrajina nigde nije priznala Kosovo. Rekao sam u svom izlaganju da je Ukrajina jedna od retkih zemalja koja može da govori o teritorijalnom integritetu jer ona nije gazila nečiji tuđi teritorijalni integritet, kao većina drugih, a danas su im puna usta toga“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je veoma važno da imamo dobre odnose sa Ukrajinom.

“Ona nije priznala Kosovo i ne zaboravite, eventualno drugačija odluka Ukrajine uticala bi veoma ozbiljno na najmanje dve evropske zemlje, tako da verujem da ćemo nastaviti da gradimo prijateljske odnose sa Ukrajinom, ali poštujući odluku Saveta za nacionalnu bezbednost istrajati u politici prijateljstva sa drugim akterima sa istoka Evrope, uključujući Rusku Federaciju“, rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Edi Rama ima predlog kako ZSO treba da izgleda
Edi Rama

Albanija

08.06.2023. 16:07

Edi Rama ima predlog kako ZSO treba da izgleda

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu podneo nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve