Vesti
24.06.2021. 14:52
R.E.

Ministarka o Petnici

"Znali ste i niste uradili ništa"

Zorana Mihajlović
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je povodom vesti o seksualnom uznemiravanju i nasilju nad devojčicama u "Petnici", da je tadašnja uprava istraživačke stanice znala šta se dešava i da ništa nije uradila.

"Nažalost, tadašnja uprava 'Petnice' umesto da rešava problem, isti je zataškavala, poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava", navela je Mihajlović u saopštenju.

Napominje da je takav slučaj ne samo poražavajući za društvo, već da ogromna odgovornost leži na tadašnjoj upravi, te da je neopohodno da znamo ime saradnika.

"Opravdavati saznanja da jedan saradnik seksualno uznemirava maloletne devojke time da je on 'težak suicidalan čovek', sklon grubom ophođenju, sramno je i neprihvatljivo od strane tadašenjeg direktora Vigora Majića. Gospodine Majiću, ne mislite li da su, od toga kako kažete 'ja nisam hteo da ga nosim na savesti', mnogo važniji životi te dece koja su vam dala svoje poverenje i koja su u želji da napreduju, obrazuju se i ostvare svoje potencijale, zloupotrebljena od strane jednog autoriteta?", poručila je Mihajlović.
 

Ona je postavila pitanje šta ta deca i njihovi roditelji imaju od izvinjenja Majića.

"Znali ste šta se dešava u instituciji koju vodite i šta ste učinili? Niste uradili ništa", poručila je ona povodom seksualnog uznemiravanja devojčica koje se od 2003. do 2014. godine dešavalo u "Petnici".

Izrazila je očekivanje da će nadležno ministarstvo odreagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima i da će odgovorni biti i zaista pozvani na profesionalnu odgovornost.

"Isto tako, očekujem da se javnosti saopšti ime čoveka koji je godinama zlostavljao i seksualno uznemiravao maloletne devojčice, kojih je bilo bar 20. Zarad kredibiliteta institucije koje je tu da neguje talente i iznedri mlade naučnike i naučnice, a pre svega zarad dece koja tu dolaze", izjavila je Mihajlovićeva.

Dodala je da je Srbija danas zrelo društvo spremno da se bori protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije i da žene više ne ćute i ne skrivaju se pod velom krivice.

Nedeljnik "Vreme" objavio je  ispovest pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. godine doživele seksualno nasilje od istog zlostavljača u Istraživackoj stanici "Petnica". Sve kao zlostavljača imenuju istu osobu i navode da su u kontaktu sa više od 20 drugih žrtava.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Siledžije i ubice ne čitaju zakone"
Vesna Stanojević

Intervju-Vesna Stanojević

02.06.2021. 08:48

"Siledžije i ubice ne čitaju zakone"

"Oduvek sam smatrala da se ravnopravnost podrazumeva, što uopšte ne znači da sam u pravu jer to podrazumevanje očigledno kod nekih ne postoji."
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve