Vesti
26.10.2023. 18:24
Beta

Razgovori u Briselu

Oglasio se Borelj posle sastanaka sa Vučićem i Kurtijem

Žozep Borelj
Izvor: EPA/FRANCOIS WALSCHAERTS

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je u Briselu, posle sastanaka sa liderima Srbije i Kosova, da je dijalog jedini način za dolazak do rešenja i da od njega zavisi evropski put dve strane.

"Rad je u toku. Možda ću morati da napustim samit EU da bih se ponovo sastao sa liderima Kosova i Srbije da vidimo da li možemo da nađemo rešenje unutar dijaloga. Nema drugog rešenja. Evropski put Kosova i Srbije ide kroz ovaj dijalog", kazao je Borelj novinarima po dolasku na sastanak lidera Unije i njenih članica.

On je na samit EU došao iz hotela, u kojem je sa drugim zvaničnicima EU i liderima Nemačke, Francuske i Italije odvojeno razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Borelj, specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i lideri Francuske, Nemačke i Italije, Emanuel Makron, Olaf Šolc i Đorđa Meloni, razgovarali su i sa Kurtijem i sa Vučićem oko pola sata.

Kurti, koji se prvi sastao sa šestorkom, napustio je hotel po završetku sastanka i nije davao izjave medijima.

Vučić se posle razgovora sa šestorkom sastao sa Boreljom i Lajčakom, što nije bilo najavljeno.

Kurti se u međuvremenu vratio u hotel u kojem se održavaju sastanci, ali nije poznato da li je razgovarao sa nekim od evropskih zvaničnika.

Diplomatski izvori su za Radio Slobodna Evropa rekli da su i Šolc, Makron i Meloni, poput Borelja, izrazili spremnost da privremeno napuste samit EU i vrate se na razgovore sa Vučićem i Kurtijem ako bi njihovo prisustvo doprinelo naporima.

Italijanska premijerka Meloni rekla je po dolasku na samit EU da su ona, Makron i Šolc na sastancima sa Vučićem i Kurtijem pozvali na primenu već postignutih sporazuma.

"Zamolili smo obojicu lidera da preduzmu korake napred u vezi sa sprovođenjem sporazuma postignutih poslednjih godina i meseci", rekla je Meloni.

Predsednik Evropskog saveta Mišel napisao je na društvenoj mreži Iks posle sastanaka sa Vučićem i Kurtijem da su "deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja".

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve