Vesti
22.10.2019. 12:34
Kosovo Online

"ZSO JE MRTVA" Kurti: Dijalog sa Srbijom vodiću ja, ne Tači

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Presuda od pre nekoliko meseci i Kosovo kao parlamentarna republika, jasno daju do znanja da bi premijer trebalo da vodi dijalog sa Srbijom", rekao je Kurti, čiji je Pokret Samoopredeljenje prema preliminarnim rezultatima pobedio na kosovskim vanrednim izborima.

Prema njegovim rečima, Tači je pokušao da Kosovo približi Rusiji, a udalji od Nemačke, kao i da predsednik treba da predstavlja spoljnu politiku, ali ne i da je kreira, piše Kosovo online.

Ukoliko bi međunarodna zajednica tražila da Tači vodi dijalog, Kurti je u intervjuu TV "Syri Vizion" rekao da bi to bilo kršenje Ustava Kosova i da predsednik ima svoju ulogu, ali i da neće ostati izolovan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Visar Kryeziu

"On je predsednik koji neće biti isključen i uvek će biti deo politike na Kosovu. Ali on ne može usmeravati spoljnu politiku", naglasio je Kurti.

Povezane vesti - Kurti protiv ukidanja taksi, a razmenu teritorija nazvao nesrećnom idejom

ZSO je mrtva, neće je biti u državi koju ja vodim 

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Kurti je rekao da "ni na koji način" neće biti stvorena u državi koju on vodi.

"Zajednica je mrtva. To je srpski projekat na Kosovu i to nije volja srpske manjine u zemlji. Na Kosovu ima 132.000 Srba, zašto nisu tražili Zajednicu? To je zato što oni to ne žele. Oni žele svoja prava, a ne projekte Srbije na Kosovu. Srbija traži da nešto izvuče iz naše zemlje", rekao je Kurti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/STRINGER

Uskoro kampanja u Srbiji, to će ometati dijalog

Kako je Kurti rekao, uskoro će u Srbiji početi predizborna kampanja i to će ometati dijalog, zbog "nacionalističkih izjava" tokom nje.

Kurti je rekao i da će tužiti Srbiju i zahtevati ratnu odštetu, da je to "obaveza" i da "niko ne može oprostiti ratne dugove Srbije", te da je "radoznao da zna odgovor kada stavi dugove na sto", ali i da smatra da je za dugoročni mir na Balkanu potrebna zajednička deklaracija o miru.

Povezane vesti - "DOGOVOR NIJE PRIORITET" Kurti: Beograd nas gleda "vojnim dvogledom"

"Mi smo spremni za to. Međutim, da li je za to i Srbija", zapitao je Kurti.

On kaže i da očekuje da uskoro sedne u kabinet premijera i da prebrojavanje glasova "povećava pobedu Samoopredeljenja", dok se odlaže formiranje vlade, a kako je rekao, da je do njega, "u kabinetu premijera bio bi već juče, jer se gube i vreme i sredstva EU".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve