Zdravlje
09.12.2022. 17:00
Promo

UNICEF

Besplatno psihološko savetovanje za mlade

Mentalno zdravlje
Izvor: Shutterstock

Zbog nedostatka usluga psihološkog savetovanja za decu i mlade, posebno u manje razvijenijim opštinama u Srbiji, UNICEF je u partnerstvu sa Centrom za zaštitu odojčadi, dece i omladine, omogućio prvo besplatno onlajn savetovanje za mlade od 15 do 30 godina.

Njima su od sada dostupne onlajn psihološke sesije u video formatu, koje mogu da zakažu na platformi Svejeok.rs.

Na ovaj način biće obezbeđena dugoročnija psihosocijalna podrška adolescentima, posebno onima koji dolaze iz socijalno ugroženih kategorija kojima su ovakve vrste usluga nedostupne.

Globalni podaci ukazuju na to da se čak 75 odsto svih mentalnih poremećaja javlja do 24. godine starosti, a još više zabrinjava podatak da 70 odsto mladih sa problemima mentalnog zdravlja ne dobije adekvatnu podršku na vreme.

Platforma Svejeok.rs razvijena je tokom 2022. godine i namenjena je mladima koji se suočavaju sa poteškoćama koje mogu da utiču na njihovo mentalno zdravlje.

Platforma je koristan izvor informacija i za roditelje, nastavnike, socijalne radnike i sve koji pružaju podršku mladima.

Na tom sajtu nalaze se različite pouzdane i proverene informacije u vezi sa svim izazovima sa kojima se suočavaju adolescenti.

Dodatno, na platformi su dostupni i brojevi telefona na kojima je moguće dobiti kvalitetnu i besplatnu savetodavno-telefonsku podršku, kao i uslugu čet savetovanja koju UNICEF realizuje u saradnji sa Nacionalnom dečijom linijom (NADEL).

Sajt Sve je ok.jpg
Izvor: Promo

Usluga je kreirana u skladu sa zakonodavnim okvirom kojim se reguliše politika privatnosti i osigurava maksimalno poštovanje prava mladih.

Pilotiranje i pokretanje usluge podržalo je i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

UNICEF zajedno sa svim partnerima nastoji da radi na unapređivanju sistema psihosocijalne podrške, kako bi se obezbedilo dobro mentalno zdravlje i blagostanje dece, adolescenata i njihovih roditelja i staratelja u Republici Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zavisnost od kockanja postaje sve veći problem
kocka.jpg

Mentalno zdravlje

10.10.2022. 13:05

Zavisnost od kockanja postaje sve veći problem

Kockanje može biti zanimljiva razonoda, ali ukoliko pređe u naviku i postane zavisnost, ima širok spektar negativnih efekata, ne samo na novčanik, več i na mentalno zdravlje onoga ko se zaglavi u začaranom krugu kockarskog sveta.
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve