Zdravlje
22.03.2023. 13:03
R.E.

Važno

Ministarstvo zdravlja o povlačenju BSŽ vakcine

Vakcine
Izvor: Shutterstock

Povodom pisanja pojedinih medija da je BSŽ vakcina za bebe, koju proizvodi "Torlak" hitno povučena, oglasilo se Ministarstvo zdravlja i dalo detaljno obrazloženje.

"Vodeći brigu o bezbednosti i zdravlju stanovništva Republike Srbije, Institut za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek 'BCG vakcina, liofilizovana', usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju pomenutog leka, broj 2710822 sa teritorije cele Republike Srbije", piše u saopštenju Ministarstvai dodaje: 

"Takođe vas obaveštavamo, da je u cilju održavanja kontinuiteta obavezne imunizacije pacijenata i elimininacije mogućnosti za nestašicom predmetnog leka, Institut za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' istovremeno izvršio snabdevanje svih zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova odgovarajućom količinom BCG vakcine. Istovremeno, Institut za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' je odmah po dobijanju informacije o potencijalnom minimalnom odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, obavestio sve zdravstvene ustanove kako o povlačenju svog proizvoda, tako i o nastavku kontinuiranog snabdevanja zdravstvenih ustanova novim količinama odgovarajuće vakcine, a sve u cilju nastavka obavezne imunizacije stanovništva Republike Srbije predmetnom vakcinom".

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak“ je dana 16.03.2023. godine izvršio povlačenje zatečenih količina od ukupno 834 bočice predmetne vakcine. Dakle, sporna serija je povučena u roku od 24 sata, a bebe u porodilištima u Srbiji primaju vakcine za koje je kontrola pokazala da su bezbedne, tako da roditelji nemaju razloga za brigu.
 

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

BSŽ vakcinu treba da primi 58 beba, a roditelji 28 se još nisu javili
beba

Ministarstvo zdravlja

27.01.2023. 16:25

BSŽ vakcinu treba da primi 58 beba, a roditelji 28 se još nisu javili

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od 676 beba koje su u Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) "Narodni front" u Beogradu primile fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine, njih 618 u međuvremenu vakcinisano.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve