Zdravlje
02.01.2024. 10:32
R.E./RTS

Najvažnije teme

Danica Grujičić o listama čekanja, sistemu zakazivanja, platama lekara...

danica_grujicic.jpg

Prof. dr Danica Grujičić je poželela svim građanima dobro zdravlje u sledećoj godini, a onda je govorila o važnim temama i najavila je nekoliko novina za 2024. godinu, kada je zdravstvo u pitanju.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić poručila je građanima da redovno idu na preventivne preglede, jer je 90 odsto bolesti izlečivo kada se otkriju na vreme. Ona se, takođe, gostujući na RTS-u, osvrnula na svoju raniju najavu da se pregledi neće više zakazivati od prvog do petog u mesecu, već svakodnevno. Međutim, za neke specijalističke preglede teško je dobiti termin.

"Posebno za oblasti kao što je endokrinologija, kao što je oftalmologija. Tako da to zahteva jednu dublju analizu i mi ćemo najverovatnije već odmah iza nove godine softver koji smo iskoristili za zakazivanje za magnetnu rezonancu koristiti kao jednu vrstu kontrole zakazivanja pregleda za oftalmologiju, endokrinologiju i one oblasti koje su najzahtevnije", rekla je ministarka.

Ističe da je problem nastao kada je ukinuta čitava specijalistička služba u mnogim domovima zdravlja. Negde su lokalne samouprave na sebe preuzele finansiranje tih specijalističkih službi, ali mnogi domovi zdravlja su ostali i bez oftalmologije, bez oralnog hirurga, bez interniste, bez dermatologa.

"Prvi korak koji treba da napravimo je da se promeni pravilnik o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti i naravno Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji će omogućiti spuštanje svih onih specijalnosti na nivo doma zdravlja", rekla je Grujičićeva za RTS.

Kako do termina za pregled u bolnicama

Na pitanje kako da do termina u domovima zdravlja, bolnicama i kliničkim centrima dolazimo brže i lakše, ministarka odgovara –dobrom kontrolom i dobrom analizom.

"Mi smo recimo sada kad smo napravili ovaj softver za magnetnu rezonancu, konstatovali da je bilo na toj listi oko 7.000 ljudi, a kad smo izanalizirali, sve je to trebalo okrenuti i telefonom, pola njih je bilo zapravo upisano na dva mesta. Zato što se ljudi plaše, ako se aparat pokvari, bolje da zakažu i na drugom mestu. Nema potrebe to da rade, sada svaka bolnica ima skener", objašnjava ministarka.

Ukazuje i na to da treba da se uradi šestomesečno proveravanje liste čekanja za ortopediju.

"Zaista ne mogu da verujem da nikako na drugi način ne može da se pomogne pacijentima, nego samo ugradnjom ili veštačkog kuka ili veštačkog kolena. Ja bih pre išla na to da se odobri fondu da jednostavno plaća rehabilitacione centre, ne onda posle operacije, posle operacije njemu najmanje treba, nego da se izbegne operacija", rekla je ministarka.

Povećanje plata

Ističe da januar donosi novo povećanje plata u zdravstvu, sa kojim će plate lekara i specijalista biti 1.259 evra.

"Što se tiče plata – niko nije zadovoljan, ali je činjenica da su daleko veće plate nego što su bile i treba da budu još veće. Ono na čemu sada radimo sa sindikatima, to su novi koeficijenti gde će morati pre svega školska sprema da se plati, a sa druge strane mora se plati i rad. Znači, izrada normativa, to je nešto što mora se završi u ovoj godini da bi onda zaista napravili razliku između onih koji nose posao i onih koji pridržavaju posao", ukazala je ministarka Grujičić.

Opredeljeno mesto za Tirošovu 2

Ministarka Grujičić je rekla da je prema urbanističkom projektu Beograda, opredeljeno mesto za Onkologiju 2 – preko puta Tiršove 2.

"Sa jednom lepom pasarelom za našu decu jer sva dečja odeljenja u Kliničkom centru koja sada postoje moraju preći u tercijarnu dečju ustanovu, a to je Tiršova 2. Tako da će preći i dečija odeljenja sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije", rekla je Grujičićeva dodajući da se nada da će izgradnja Onkologije 2 biti završena 2027.

Kada je reč o zabrani pušenja na javnim mestima, ministarka je rekla da je novi zakon praktično gotov, da treba da ide na javnu raspravu, kada za to dobije dozvolu vlade i nakon toga ide u skupštinu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve