Zdravlje
05.02.2024. 17:39
Beta

Danica Grujičić

"Broj obolelih od velikog kašlja veći nego ranije ali..."

bolnica
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ocenila je da u Srbiji nema epidemije velikog kašlja, ali da je broj obolelih znatno veći nego ranije.

"Ako vam je 900 i nešto obolelih za godinu dana epidemija, ja ne bih rekla da jeste, ali jeste u mnogo većem broju nego što je to bilo ranije", istakla je Grujičić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekat "EU za zdravstveni sistem Srbije".
 

Kako je navela, postoje dve vrste objašnjenja za rast broja obolelih - mrtva i živa vakcina.

"Živa vakcina, koju smo primali mi koji imamo više od 60 godina, je izgleda prema nekim analizama SZO bila efikasnija, odnosno duže vremena je štitila", kazala je ministarka.

Grujičić je ocenila da su ugrožena kategorija deca, kao i da kod odraslih može da se pojavi teška klinička slika, ali mnogo ređe.

"U situaciji kada se već pojavio veliki kašalj, moj savet roditeljima i svima koji su u kontaktu sa decom je da se ne prave velike fešte povodom rođenja deteta, dok dete malo ne ojača, napuni tri meseca, dobije vakcinu i bude zaštićeno", rekla je Grujičić i dodala da to objašnjava smrt pet beba, koje su imale dva meseca i nisu mogle da prime vakcine. 
 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
15°C
04.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve