Zdravlje
02.02.2022. 09:16
Tanjug

Mirsad Đerlek

"Do kraja marta teška borba sa omikronom"

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Državni skeretart u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je da ne smemo da se opuštamo, jer se pokazalo da nikako ne možemo biti sigurni o predviđanju kraja pandemije, ni Svetske zdravstvene organizacije, ni velikih svetskih stručnjaka.

"Nadamo se da će do kraja godine proći, ali se ponovo vraćamo u začarani krug. Pokazalo se da omikron soj ima blažu kliničku siku, ali je taj soj pokazao sad svoju najveću snagu i mislim da do kraja marta možemo da očekujemo tešku borbu sa omikronom", rekao je Ðerlek za TV Pink.

Upozorio je da se taj začarani krug epidemije sastoji u tome što se mladi nevakcinisani zaražavaju i ponovo donose u svoje porodice virus i žaražavaju starije.

"Bake i deke sa komorbiditetima završavaju u bolnicama i najveći procenat umrlih se na žalost nalazi u toj populaciji. U ovom trenutku imamo nekoliko virusa pristutnih. Delta je tu i dalje, virusa gripa ima mnogo više nego prošle godine, tako da ta populaciona grupa plaća najveću cenu, a to su stariji do 60 godina sa teškim hroničnim bolestima", rekao je Ðerlek.

Ocenio je da je Srbija u odnosu na ostale zemlje Evrope održala lekciju demokrartiju, jer nije bilo velikih zatvaranja.
 

"Da nije bilo ovako dobrog državnog zdravstvenog sistema mi bismo doživeli katastrpofu. Zahvaljujući predseniku, ministru, Vladi taj sistem se nije samo doržao, nego je i unapređen", rekao je Ðerlek.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li geni utiču na podložnost koroni?
Fond za nauku

Novo istraživanje

31.01.2022. 18:05

Da li geni utiču na podložnost koroni?

Naučni tim sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, u okviru projekta Specijalnog programa istraživanja kovid-19 koji finansira Fond za nauku Srbije, otkriva povezanost gena sa podložnošću za nastanak kovid-19, kao i pojavu težih oblika te bolesti kod pacijenata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve