Zdravlje
13.12.2021. 23:05
Tanjug

Novi podaci

Eksperti o tome koliko dve doze Fajzera štite od omikrona

Fajzer
Izvor: Shutterstock

Dve antikovid vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije ili smrti izazvane korona sojem omikron do 84 odsto, dok buster doza dvostruko smanjuje šansu da se neko uopšte i razboli od kovida, prema zvaničnim procenama iz Velike Britanije.

Model SAGE (britanska Grupa za naučno savetovanje vlade u hitnim slučajevima) objavljen preko vikenda izračunao je da dve doze Fajzera daju 83,7 odsto zaštite od hospitalizacije ili smrti od korona soja sa najviše mutacija dosad, preneo je "Dejli mejl".

Istovremeno, procenjeno je da dve doze AstraZeneke smanjuju rizik od ozbiljnog toka bolesti za 77,1 odsto.

Međutim, dodaje se i da zaštita od ovih vakcina nestaje u roku od tri do šest meseci.

Procenjeno je da primanje buster doze Fajzera pojačava zaštitu na 93 odsto, bez obzira na to koje su prve dve doze date, što je otprilike ista zaštita kao što daju dve doze Fajzera protiv delte, dodaje se.

Procene je radila Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) i baziraju se na laboratorijskim studijama koje traže antitela.

Prema ovom modelu, postoji opasnost da usled omikron soja dođe do većeg broja hospitalizacija nego što je Engleska imala tokom talasa prošlog januara, kada je do 4.000 inficiranih pacijenata primano u bolnice svakoga dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Omikron je delimično otporan na Fajzer vakcinu, ali...
Virus, vakcina, laboratorija, naučnik 8.12.2021.

Postoji rešenje

08.12.2021. 11:00

Omikron je delimično otporan na Fajzer vakcinu, ali...

Omikron varijanta korona virusa može delimično da izbegne zaštitu od vakcine protiv kovid-19 proizvođača Fajzera i Bajonteka, izvestio je Blumbeg.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve