Zdravlje
20.11.2023. 15:29
R.E.

Istraživanje

Naučnici konačno otkrili - evo zašto nas boli glava od vina

glavobolja vino
Izvor: Shutterstock

Naučnici Centra za glavobolju Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku smatraju da su došli do razloga glavobolje uzrokovane konzumacijom crnog vina, prenosi Gardijan.

Američki istraživači saopštili su da glavobolju uzrokuju fenolni flavonoidi, jedinjenja koja se nalaze u semenkama i koži grožđa i koja daju boju i ukus crnom vinu. Nivoi flavonoida mogu da budu 10 odsto veći kod crnih vina nego belih, otkriva istraživanje.

Kada se pije vino, alkohol se metaboliše u dva koraka - prvi predstavlja promenu alkohola u formi etanola u acetaldehid, dok drugi pretvara acetaldehid u acetat.

Jedan od istraživača, profesor Endru Voterhaus, radio je laboratorijsko istraživanje nekoliko jedinjenja crnog vina. Flanavol kvercetin, koji se nalazi isključivo u crnom vinu se u telu pretvara u različite supstance. Jedna od njih, kvercetin glukoronid (glikozidno jedinjenje glukuronske kiseline) blokira enzime koji pretvaraju acetaldehid u acetat, čime se toksični acetaldehid se skuplja u organizmu i stvara glavobolju, mučninu i znojenje.

Naučnici se nadaju da će uskoro moći da testiraju teoriju u kliničkom istraživanju fokusiranom na to kako crna vina s drugačijim nivoima kvercetina utiču na pojavu glavobolja, ili kod osetljivijih osoba, migrena.

Sunčevi zraci, veruju istraživači, podstiču nivoe kvercetina u grožđu, te plodovi koji rastu izloženi suncu imaju 5 puta veći nivo supstance u odnosu na ostalo grožđe.

"Moglo bi da bude od velike pomoći za ljude koji konzumiraju crno vino da budu u mogućnosti da izaberu vino koje ne izaziva glavobolje. Takođe, naše istraživanje može biti korisno vinarima pri smanjivanju kvercetina u svom grožđu" rekao je Moris Levin, direktor centra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Podvig srpskih hirurga, izveli operaciju koja je retkost u svetu
operacija

Svaka čast

09.11.2023. 17:55

Podvig srpskih hirurga, izveli operaciju koja je retkost u svetu

Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS) u Beogradu je u četvrtak saopštio da je njegov tim prvi put u Srbiji obavio "operaciju karcinoma pankreasa kompleksnim hirurškim zahvatom" što se radi u malom broju centara u svetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve