Zdravlje
05.04.2022. 09:10
R. E. / WebMD

Kada se osećate kao balon

Hrana koja smanjuje osećaj nadutosti

nadutost, stomak
Izvor: Shutterstock

Osećaj nadutosti može da upropastiti uživanje u obrocima. Ako, kada završite sa jelom, osećate nelagodnost u stomaku, koja traje i po nekoliko sati, pročitajte koje namirnice mogu da vam pomognu.

Avokado je voćka koja ima izuzetno visok sadržaj kalijuma koji je neophodan za regulaciju nivoa soli u organizmu. Kada jedemo veoma slanu hranu, u telu se zadržava više tečnosti, što je čest uzrok osećaja nadutosti.

Banane takođe sadrže visok nivo kalijuma, ali i dobre bakterije koje pomažu u procesu varenja. Ovo znači da mogu da spreče nakupljanje gasova.

Celer pomaže da se organizam bolje hidrira, što je ključno za dobro varenje. Takođe, sadrži i flavonoide koji ublažavaju upalne procese u celom organizmu.

Kurkuma sadrži jedinjenje kurkumin, koje pomaže kod sindroma nervoznih creva i reguliše probavu.

Nana je odavno poznata kao lek za stomačne probleme. Bilo da je u salati, spremljena kao čaj ili u kapsulama, nana je odličan lek za nadutost.

Špargle pomažu da probavni trakt pravilno funkcioniše, jer sadrže inulin, vlakno koje hrani dobre bakterije u organizmu, piše WebMD.

Komorač je povrće koje smanjuje grčeve u stomaku, olakšava varenje i sprečava zadržavanje gasova.

Paradajz sadrži velike količine likopena, koji ublažava upalne procese u celom telu. Takođe, sadrži i kalijum koji reguliše nivo soli u organizmu.

Kefir je mlečni proizvod koji pomaže u bržoj razgradnji mlečnih šećera u stomaku, što doprinosi lakšem varenju. Mnoge studije su pokazale da se konzumiranjem kefira nadustost smanjuje i do 70 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ishrana koju voli i naše srce
dijeta

Zdravlje na prvom mestu

27.02.2022. 15:29

Ishrana koju voli i naše srce

Pravilna ishrana je važna za naše celokupno zdravlje, naročito za pravilno funkcionisanje srca. Zato pogledajte listu ishrane koja je višestruko blagotvorana za naše srce.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve