Zdravlje
05.04.2022. 09:10
R. E. / WebMD

Kada se osećate kao balon

Hrana koja smanjuje osećaj nadutosti

nadutost, stomak
Izvor: Shutterstock

Osećaj nadutosti može da upropastiti uživanje u obrocima. Ako, kada završite sa jelom, osećate nelagodnost u stomaku, koja traje i po nekoliko sati, pročitajte koje namirnice mogu da vam pomognu.

Avokado je voćka koja ima izuzetno visok sadržaj kalijuma koji je neophodan za regulaciju nivoa soli u organizmu. Kada jedemo veoma slanu hranu, u telu se zadržava više tečnosti, što je čest uzrok osećaja nadutosti.

Banane takođe sadrže visok nivo kalijuma, ali i dobre bakterije koje pomažu u procesu varenja. Ovo znači da mogu da spreče nakupljanje gasova.

Celer pomaže da se organizam bolje hidrira, što je ključno za dobro varenje. Takođe, sadrži i flavonoide koji ublažavaju upalne procese u celom organizmu.

Kurkuma sadrži jedinjenje kurkumin, koje pomaže kod sindroma nervoznih creva i reguliše probavu.

Nana je odavno poznata kao lek za stomačne probleme. Bilo da je u salati, spremljena kao čaj ili u kapsulama, nana je odličan lek za nadutost.

Špargle pomažu da probavni trakt pravilno funkcioniše, jer sadrže inulin, vlakno koje hrani dobre bakterije u organizmu, piše WebMD.

Komorač je povrće koje smanjuje grčeve u stomaku, olakšava varenje i sprečava zadržavanje gasova.

Paradajz sadrži velike količine likopena, koji ublažava upalne procese u celom telu. Takođe, sadrži i kalijum koji reguliše nivo soli u organizmu.

Kefir je mlečni proizvod koji pomaže u bržoj razgradnji mlečnih šećera u stomaku, što doprinosi lakšem varenju. Mnoge studije su pokazale da se konzumiranjem kefira nadustost smanjuje i do 70 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ishrana koju voli i naše srce
dijeta

Zdravlje na prvom mestu

27.02.2022. 15:29

Ishrana koju voli i naše srce

Pravilna ishrana je važna za naše celokupno zdravlje, naročito za pravilno funkcionisanje srca. Zato pogledajte listu ishrane koja je višestruko blagotvorana za naše srce.
Close
Vremenska prognoza
snow
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve