Zdravlje
23.03.2022. 14:11
Beta

Da li znate?

Ishrana i limfom - nije svejedno

hrana
Izvor: Shutterstock

Nacionalni dan borbe protiv limfoma koji se obeležava 24. marta, je posvećen podizanju svesti javnosti o bolesti, simptomima i aspektima koji mogu značajno uticati na stanje pacijenata u toku lečenja i oporavka, saopštilo je Udruženje pacijenata obolelih od limfoma "Lipa".

Tim povodom je "Lipa" izdala novo izdanje brošure "Ishrana pacijenata sa hematološkim malignitetima", kako bi ukazala na značaj ishrane u popravljanju fizičkog i emocionalnog stanje pacijenata.

Predsednica tog udruženja Maja Kocić je rekla da su lečenje obolelih od limfoma i oporavak nakon tretmana dugotrajni procesi, a promene u svakodnevnom životu su neizbežne. 

Ona je istakla da je pridržavanje preporuka u ishrani ključni uslov za smanjenje komplikacija i komorbiditeta, održavanje optimalnog zdravlja i postizanja boljeg kvaliteta života.

Ishrana bi, kako je preporučila, trebalo da postane sastavni deo nacionalnih smernica i politika u nezi i lečenju pacijenata sa hematološkim malignitetima, što zahteva ukljičivanje svih činilaca zdravstvenog sistema.

Nacionalni dan borbe protiv limfoma uspostavljen je pre četiri godine, zajedničkom inicijativom Srpske limfomske grupe, strukovnog udruženja i Udruženja obolelih od limfoma LIPA i obeležava se poslednje nedelje marta.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ishrana: Kada se kilogrami nikako ne smanjuju
vaga

Saveti

10.10.2021. 23:00

Ishrana: Kada se kilogrami nikako ne smanjuju

Trenirate, pazite šta jedete... ali kilogrami nikako da se samanjuju? Pročitajte sledeće trikove koji vam mogu pomoći da savladate periode stagnacije
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve