Zdravlje
10.10.2021. 23:00
www.womansday.com

Saveti

Ishrana: Kada se kilogrami nikako ne smanjuju

vaga
Izvor: Shutterstock

Trenirate, pazite šta jedete... ali kilogrami nikako da se samanjuju? Pročitajte sledeće trikove koji vam mogu pomoći da savladate periode stagnacije

Odredite precizne kratkoročne ciljeve

Postoji jedna stvar oko koje se svi slažu – znanje o tome šta želite da postignete iz nedelje u nedelju ili iz meseca u mesec pomoći će vam da postignete krajni cilj.

Podelite svoje ciljeve sa nekim

Kada podelite svoj cilj sa prijateljima i porodicom osetićete veću odgovornost da istrajete na tom putu.

Uvećajte aktivnost

Fizička aktivnost ubrzava mnogobrojne metaboličke procese, što doprinosi trošenju viška kalorija, a aerobne aktivnosti kao što su trčanje i vožnja bicikla ubrzavaju metabolizam. To traje satima nakon što završite sa vežbanjem, a tako sagorevate još više kalorija. Da biste prevazišli trenutno stagniranje, treba da uložite više truda i prevaziđete dosadašnja ograničenja.

Promenite nešto

Dižete tegove tri puta nedeljno? Dodajte eliptični trenažer. Jedete ovsenu kašu svaki dan? Probajte belance i povrće umesto toga. Promenite dnevnu rutinu da bi vam bilo interesantno i dalje i tako je verovatnije da ćete izdržati.

Ubrzajte svoj metabolizam

Vaš metabolizam se prirodno usporava kako gubite na težini, i zbog toga vam je teže ili vam je potrebno više vremena da izgubite na težini. Dobra vest je to što pomoću fizičke aktivnosti možete zadržati entuzijazam. Osim kardio vežbi koje verovatno već radite, razmislite o tome da dodate vežbe snage sa tegovima dva do tri puta nedeljno. Vežbe snage pomožu održavanju i izgradnji mišića koji vašem metabolizmu daje potreban podstrek.

Budite sebi prioritet

Veća fizička aktivnost može oduzeti dosta vremena, ali je odvajanje dovoljno vremena za sebe važno ako želite da imate zdraviji stil života.

Vodite dnevnik ishrane

Pazite na hranu koju jedete i vodite dnevnik ishrane kako biste postali svesni  svojih postupaka (probajte bar nedelju dana) ako to već ne primenjujete. I pažljivo izmerite šolje i koristite kuhinjsku vagu pošto većina ljudi procenjuje veličine porcija otprilike, a to mogu biti dodatne kalorije u vašoj dijeti. Možete jesti sve što poželite, ali obratite pažnju na umerenost.

Ne zaboravite da je vaše telo autentično

Ne upoređujete vaše rezultate kada je u pitanju gubitak težine sa bilo čijim – svako gubi na težini svojim tempom i svako iskustvo je autentično.

Popijte dve šolje vode pre jela

Voda je od ključnog značaja za zdravlje metabolizma. U stvari, oko 60% vašeg tela je voda, a potreban vam je adekvatan unos vode da biste bili sigurni da vaše telo pravilno funkcioniše. Jedna jednostavna strategija kako biste održali nivo hidratacije organizma jeste da popijete dve čaše vode pre nego što sednete da jedete. Na ovaj način poboljšaćete hidrataciju organizma i čak će vam pomoći da jedete manje pošto više nećete biti tolikog gladni.

Ne očekujte brze rezultate

Posvetite se procesu. Kada na vagi ne možete da vidite rezultate vašeg truda, setite se da gubitak težine nije momentalan. U pitanju je proces.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Želite da smršate? Ovako...
dijete, merenje

Saveti

11.08.2021. 20:00

Želite da smršate? Ovako...

Ako želite da napokon zavolite svoje telo, pridržavajte se sledećih saveta:
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve