Zdravlje
04.12.2021. 10:05
R.E.

Fajzer i Moderna

Istraživanje pokazalo koje su najbolje "buster" vakcine

Vakcine
Izvor: EPA / LUONG THAI LINH

Inovativne vakcine koje prave kompanije Fajzer i Moderna pokazale su se kao najbolja treća, buster doza, pokazalo je istraživanje u Velikoj Britaniji.

Naučnici su kombinovali vakcine odobrene za upotrebu u Velikoj Britaniji i pokazalo se da većina poboljšava imunitet, kao treća doza, ali su se Fajzer i Moderna pokazale kao najefikasnije.

Studija je pokazala da polovina doze ili cela doza Fajzer vakcine i cela doza Moderne najbolje podižu čelijski imunitet, bez obzira na to da li je neko prethodno primio te dve vakcine ili Astra Zeneku, koja je prvo odobrena u Britaniji, prenosi "Glas Amerike".

Astra Zeneka, Novavaks, Džonson i DŽonson i Kjurvak su takođe isprobavane kao busteri i svaka je pružala određenu zaštitu kao treća doza.

Neke kombinacije prema ovoj studiji nisu efikasne, pa tako vakcina Valneva data kao treća doza podiže antitela posle Astra Zeneke, ali ne i posle Fajzera.

Studija je pokazala da buster vakcine pomažu jačanju ćelijskog odgovora na Beta i Delta varijante, što ima ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti.

Imunolog Univerziteta u Sautemptonu Sol Fost smatra da je to dobar pokazatelj.

"T-ćelije se po svemu sudeći brane i od varijanti virusa, što nam daje nadu da će vakcine koje imamo obezbediti dovoljan imunitet da se izbegnu hospitalizacija i smrtni ishod, a možda i spreči zaražavanje".

Studija je rađena pre nego što je registrovan novi soj Omikron, ali Fost je najavio da će i ti podaci biti dodati istraživanju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nove preporuke u vezi sa buster dozom
vakcina, vakcinacija, vakcine

Vakcinacija

24.11.2021. 22:05

Nove preporuke u vezi sa buster dozom

Preporuke koje je izdao Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nisu obavezujuće za vlade EU, ali se koriste za donošenje odluka o zdravstvenoj politici, navodi Rojters.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve