Zdravlje
15.09.2023. 07:05

Istraživanje pokazalo

Zdrav način života može da spreči depresiju - dokazano je

pešačenje, sport
Izvor: Shutterstock

Vođenje zdravog načina života dugo je povezivano sa fizičkim zdravljem, a nedavno istraživanje je potvrdilo da utiče i na mentalno, navodi agencija Sinhua.

Sedam faktora zdravog načina života, koji uključuju umerenu konzumaciju alkohola, zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, adekvatan san, uzdržavanje od pušenja, izbegavanje dugog sedenja i često održavanje kontakata sa drugima, povezani su sa manjim rizikom od depresije, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nejčur mental helt (Nature Mental Health).

Istraživanje je zajednički sproveo međunarodni tim naučnika sa više instituta, uključujući kineski Univerzitet Fudan i britanski Univerzitet Kembridž.

Tim je identifikovao sedam faktora zdravog načina života analizom poda290.000 osobataka prikupljenih od gotovo iz velike biomedicinske baze podataka Ju-Kej Biobank.

Prema nalazima istraživanja, među sedam faktora, spavanje od sedam do devet sati noću ima najznačajniji uticaj, budući da smanjuje rizik od depresije za 22 odsto.

Odmah iza je uzdržavanje od pušenja, što smanjuje rizik za 20 odsto, a zatim često održavanje kontakata sa drugima, koje smanjuje rizik za 18 odsto.

Bavljenje redovnom fizičkom aktivnošću smanjuje rizik za 14 odsto, kratka do umerena dužina sedenja za 13 odsto, umereno konzumiranje alkohola za 11 odsto i zdrava ishrana za šest odsto.

Istraživanje je takođe pokazalo da struktura mozga i imunometabolički i genetski mehanizmi mogu da objasne vezu između načina života i depresije.

Autori studije navode da "nalazi sugerišu da bi vođenje zdravog načina života moglo da pomogne u sprečavanju depresije".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Omega 3 masne kiseline - važno je, ne zanemarite
hrana, riba, omega 3

Zdrava ishrana

16.03.2022. 17:05

Omega 3 masne kiseline - važno je, ne zanemarite

Omega 3 je nutrijent koji dobijamo kroz hranu ili suplemente i koji pomaže u održavanju funkcije srca, pluća, krvnih sudova i imunog sistema. Pročitajte u kojim slučajevima se omega 3 posebno preporučuje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve