Zdravlje
27.02.2022. 06:05
Sanja Petrović

Pomozite sebi

Joga - izdahni stres

joga, vežbanje
Izvor: Shutterstock

Zvonjava sata, putovanje do posla, buka, gužva u saobraćaju, zagađenje, stres zbog rokova, šta ćemo jesti, piti, gde ćemo i da li otići, šta će deca upisati, koju će ocenu dobiti i, posebno aktuelno poslednje decenije, da li ćemo ispratiti sve onlajn zahteve koji pristižu sa svih strana... Kovid drama, posebna priča.

Stres je, možemo zaključiti svuda oko nas. Uvukao se u kosti, dišemo ga i živimo sa njim godinama, ne primećujući koliko utiče na nas.

Često sledimo planove koje smo sami sebi dali, ili su nam ih drugi nametnuli, izbegavajući odmor kao opciju da ne bismo nešto propustili ili iz straha šta će da se desi ako usporimo. Novac, standard i status nisu sve u životu. Kvalitet života kojim živimo utiče na nas i naše okruženje i kao bumerag se vraća kada se najmanje nadamo.

Romani bi mogli da se ispišu o uticaju stresa i našeg upravljanja njime na naše fizičko i mentalno zdravlje. Procenjuje se da 80 odsto bolesti proističe od stresa.

Na zvaničnom sajtu Mejo klinike, u delu o tehnikama stres menadžmenta, poseban deo je posvećen jogi i prednostima koje ona pruža. Lekari različitih specijalnosti i u našoj zemlji sve više preporučuju pacijentima da je bavljenje jogom ono što im treba. U poslednjih nekoliko godina rađena su i istraživanja o smanjenju konzumacije lekova usled praktikovanja joge.

Medicinski gledano, praktikovanje joge omogućava psihičku i fizičku relaksaciju što dalje pomaže redukciji stresa i anksioznosti kojima je veliki deo populacije izložen. Jogom opuštamo fizičke i psihičke blokade koje su uzročnici mnogih oboljenja.

U jogi postoji mnogo stilova i načina za njeno praktikovanje. Hatha joga, međutim, pokriva one osnove koje su nam neophodne za zdrav život. Pored karakterističnih joga pokreta, asana, po kojima je poznata, neizostavni deo svakog joga časa je praćenje daha – kontrola disanja, svesno ulaženje u asane i tehnike disanja kojima umirujemo i relaksiramo um i telo, a istovremeno stimulišemo njegove delove.

Praktikovanjem joge, naročito vežbama opuštanja i kontrole daha, učite da zadržite osećaj smirenosti tokom dana. Da udahom i izdahom i vizualizacijom prethodnog časa prevaziđete prepreke sa kojima se susrećete.

Ukoliko praktikujete jogu, vaš instruktor će sigurno znati kojim tehnikama disanja za kratko vreme možete da prevaziđete izazovne situacije tokom dana -u kancelariji, toaletu, liftu - da smirenog uma i tela i sa osmehom na licu izađete iz izazovnih situacija. Redovno praktikovanje joge omogućava da budemo prisutni u trenutku, smireni i relaksirani kada treba. Menjanjem navika i stavova koji loše utiču na naše zdravlje i prizivaju stresne situacije, činimo jedan deo posla. Redovnim vežbanjem, stalnom prisutnošću i uticajem na moguću napetost tela, završavamo drugi deo.

U nekim joga studijima je praksa da se na kraju časa izgovori: "Neka je mir u nama, sklad sa okolinom”. Ovo upravo, pored ostalog, govori o načinu podnošenja stresnih situacija. Našu oazu mira moramo sami da napravimo, jer niko to neće uraditi za nas.

 

Sledeće nedelje: "Joga u kancelariji"

 

 

Piše: Sanja Petrović

Sertifikovani internacionalni Hatha joga instruktor / Sportski instruktor

www.sanjapetrovic.com

Instagram: @sanja_petrovic_yoga

Facebook: @sanjapetrovicyoga

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Joga – moda, trend ili nešto stvarno dobro
joga

Terapija za um, duh, telo

06.02.2022. 07:05

Joga – moda, trend ili nešto stvarno dobro

Danas oko 300 miliona ljudi u svetu praktikuje jogu. Poslednjih nekoliko decenija, a naročito poslednjih nekoliko godina, broj korisnika joga prakse je višestruko povećan. Joga je postala jedan od najbrže rastućih fitnes (ako tako možemo da kažemo) pokreta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve