Zdravlje
28.12.2021. 18:21
Tanjug

Indija

Još dve vakcine protiv korone i jedan lek

apoteka, lekovi
Izvor: Shutterstock

Indija je dozvolila hitnu upotrebu dve vakcine i jednog leka protiv korona virusa u momentu dok vlasti upozoravaju na širenje omikron soja.

Prva vakcina je Kovovaks, koja je verzija Novavaks vakcine koju je proizveo Indijski Serum Institut, a koja se daje u dve doze i napravljena je od laboratorijski uzgojenih kopija šiljastog proteina koji oblaže korona virus, prenosi agencija AP.

Druga odobrena vakcina je Korbevaks, koju je napravila indijska firma "Biological-E", za koju je ministar zdravlja rekao da je prva autohtono razvijena vakcina u zemlji zasnovana na proteinima protiv kovida-19.

Indija je takođe dala dozvolu za hitnu upotrebu antivirusnog leka Molnupiravira, koji će proizvoditi 13 kompanija u zemlji i koji će se koristiti u hitnim situacijama za lečenje pacijenata sa kovidom-19.

Kako navodi AP, iako je broj dnevnih slučajeva novozaraženih u Indiji ostao nizak mesecima unazad, a nakon što je zemlja doživela razarajući porast broja slučajeva ranije ove godine, zabrinutost zbog omikrona je porasla poslednjih nedelja, što je podstaklo mnoge države da uvedu nove mere ograničenja.

U glavnom gradu Nju Delhiju danas je najavljeno niz novih anti-kovid mera, uključujući noćni policijski cas, zatvaranje bioskopa i teretana i zabranu velikih javnih okupljanja ili događaja.

Indija je do sada potvrdila više od 650 slučajeva omikron soja korona virusa, navodi AP.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izrael počinje sa davanjem četvrte doze vakcine protiv korone
Izrael

Ispitivanje

27.12.2021. 08:44

Izrael počinje sa davanjem četvrte doze vakcine protiv korone

Najveća bolnica u Izraelu počeće da daje četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa, koju će primiti njenih 150 zaposlenih, u okviru ispitivanja čiji je cilj da se proceni da li je neophodno davanje još jedne buster doze, saopšteno je iz te ustanove.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve