Zdravlje
07.04.2022. 08:05
R.E./WebMD

Bez podmićivanja

Kako da usmerite decu ka zdravijim navikama

Deca, igralište, park
Izvor: Shutterstock

Savremeno doba i rasprostranjena upotreba tehnologije, učinili su da se deca manje kreću nego ranije. Kompjuter i telefon su zanimljiviji od igranja napolju, a brza hrana i grickalice su mnogima osnova ishrane. Pročitajte kako možete pomoći svom detetu, a ujedno i sebi, da krene ka zdravijem načinu života i stekne navike koje će ostati za ceo život.

Pokažite ličnim primerom

Jedite povrće, idite u šetnju, učinite svoj život što zdravijim, jer se deca ugledaju na roditelje. Najbolje je početi od najranije dobi, jer deca počinju da imitiraju roditelje vrlo rano, piše WebMD.

Ne koristite hranu kao nagradu

Ukoliko vašem detetu date slatkiše ili nezdrave grickalice kao nagradu, navićiće se na povezivanje pozitivnih emocija sa ovom vrstm hrane, što može loše uticati na njihove kasnije navike.

Umesto da ih podmićujete slatkišima, nagradite ih odvajanjem vremena za njih

Prošetajte zajedno, trenirajte nešto u istom timu, igrajte neki sport na igralištu u blizini vaše kuće, pođite porodično na bazen, u prirodu. Deci je potrebna vaša pažnja, posebno ako imaju braću i sestre, odvojite vreme za "jedan na jedan" aktivnosti.

Pohvalite i trud, ne samo rezultate

Deci je potrebna potvrda da rade nešto kako treba. Kada vam pokažu crtež, pohvalite trud koji su uložili, nemojte samo reći da je lep. Ukoliko se dete bavi nekim sportom, pohvalite posebne napore koji su doveli do napretka. 

Naučite decu da vežbanje stvara lep osećaj

Kada odete sa detetom na vožnju biciklom ili na neki sport, pričajte sa njima o tome kako se osećate bolje i raspoloženije nakon tihg aktivnosti. 

Koristite pedometar

Napravite izazov da svakog dana ostvarite određeni broj koraka, vaše dete će uživati u takmičarskoj prirodi ovakve aktivnosti, a ujedno će postići i željenu količinu aktivnosti tokom dana.

Vodite ih da vide druge aktivne ljude 

Povedite ih na utakmicu, na turnir u sportu koji vole ili na predstavu ili balet ukoliko je to njihova ljubav. Deca osim vas, kopiraju i ljude koji rade ono što ih interesuje. Pomozite im da nađu pozitivne uzore.

Napravite izatov u kulinarstvu.

Pođite sa detetom u prodavnicu i ponudite im da sami izaberu povrće za ručak. Ukoliko su deca starija, uključite ih i u proces spremanja hrane jer kada je naprave sami postoji veća šansa da će je probati i da će im se dopasti.

Dajte im opcije, ne terajte ih da urade sve i odmah

Pitajte ih da li bi radije izbacili đubre ili ispraznili mašinu za sudove. Deca ne vole da se osećaju primorano, pa se ovim putem izbegava ta prepreka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da prepoznate rane znake trudnoće
trudnoća, test

Obratite pažnju

15.03.2022. 09:05

Kako da prepoznate rane znake trudnoće

Sumnjate da ste trudni? Jedini način da to sigurno potvrdite jeste test, dok su određeni rani simptomi trudnoće samo nagoveštaji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
03.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve