Zdravlje
27.08.2021. 06:10
R.E./New York Times

Želudac pod stresom

Kako se otarasiti gorušice

gorusica
Izvor: Shutterstock

Gorušica i tegobe sa želudačnom kiselinom vrlo su česte, a stres koji je donela pandemija samo je povećao broj ljudi na koje utiče. Jedan mali zalogaj hrane koja je izaziva može upropastiti ugođaj celog obroka. Kako se boriti sa ovom pojavom i ima li trajnijih rešenja?

Simptomi gorušice su raznovrsni, može se osetiti peckanje u grudima koje ne prestaje, osećaj da imate knedlu u grlu je takođe čest. Često je prate podrigivanje i osećaj nadutosti nakon obroka, kao i nagon za povraćanjem koji prati vraćanje kiseline iz želudca u grlo. Pored toga gorušica može uticati i na respiratorni sistem, a posledica tog uticaja je, šištanje pri disanju, kašalj, prekomerno stvaranje šlajma i astmatični napad.

Osim što izaziva nelagodan osećaj, gorušica koja traje dugo i često se ponavlja može izazvati daleko ozbiljnije probleme. Kiselina koja se vraća iz želudca razjeda jednjak i može dovesti do kancera, prenosi New York Times.

Istraživački tim sa Harvarda je u skorašnjoj studiji koja je obuhvatala oko 40 hiljada medicinskih sestara tokom 12 godina, potvrdio da je tegobe sa želudačnom kiselinom moguće u potpunosti izbeći ukoliko prilagodimo stil života na pravi način.

kobasica, hrana, meso
Izvor: Shutterstock

Istakli su nekoliko najvažnijih saveta za izbegavanje gorušice:

Održavajte zdravu telesnu težinu. Istraživanja su pokazala da se tegobe vezane za vrećanje kiseline iz želudca mnogo češće javljaju kod gojaznih ljudi, kojima je mišić koji razdvaja jednjak i želudac preopterećen, pa nije u stanju da obavlja svoju funkciju na pravi način.

Nemojte konzumirati cigarete. Tim Dr Lagergrena je otkrio da konzumiranje duvanskih proizvoda produžava vreme koje je hrani potrebno da napusti jednjak i uđe u želudac.

Redovno vežbajte. Oni koji svakog dana posvete makar pola sata nekoj fizičkoj aktivnosti imaju manju šansu da pate od gorušice, pokazalo je ispitivanje tima sa Harvarda.

Smanjite unos kafe, čajeva i gaziranih pića na oko dve šoljice dnevno, kako biste sprečili negativan uticaj na želudačnu kiselinu.

hrana
Izvor: Shutterstock

Prilagodite ishranu tako da bude što bliža mediteranskoj. Što manje crvemog mesa, a više povrća i voća, mahunarki, ribe i piletine, uz žitarice celog zrna. Ishrana je verovatno i najznačajniji aspekt borbe protiv gorušice, jer ono što unosimo u sebe direktno reaguje sa stomačnom kiselinom.

Ipak, obratite pažnju na porodičnu anamnezu, jer ukoliko u vašoj porodici postoji tendencija ka ovim tegobama, postoji velika šansa da se i vama mogu desiti. U tom slučaju posebno obratitie pažnju na ove savete.

Ukoliko već patite od gorušice, ima pomoći i za vas. Stručnjaci savetuju da konzumirate manje obroke češće u toku dana kao i da preskočite masnu i prženu hranu. Ukoliko jedete meso, birajte manje masno belo meso poput piletine i ribe. Mlečni proizvodi sa nisim sadržajem masti su preporučeni, a važno je i da ne jedete prekasno u toku dana, najkasnije tri sata pred spavanje. Preporučuje se i da tokom spavanja podignete glavu malo više od ostatka tela, kako bi se smanjilo vraćanje kiseline tokom noći.

Namirnice koje najčešće smetaju ljudima sklonim ka gorušici su paradajz, citrusi (i sokovi od istih), Kafa, alkohol, gazirana pića, ljuta hrana, beli luk, čokolada...

Postoji mnoštvo lekova koje možete uzimati da kontrolišete gorušicu kada se pojavi, kao i da umanjite nelagodnost. Ipak, stručnjaci ne savetuju konstantno uzimanje ovih supstanci. Prilagođavanje stila života i pridržavanje ishrani koja vam ne izaziva tegobe iz povremenu upotrebu lekova za sada se pokazala kao najbolja opcija. Ipak ukolko primetite da su tegobe česte i intenzivne, obavezno se posavetujte sa lekarom.  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta treba da sadrže salate koje će vas sigurno zasititi
salata

Zdrava i ukusna ishrana

17.07.2023. 08:05

Šta treba da sadrže salate koje će vas sigurno zasititi

Obrok salate često ne mogu da nas zasite, bez obzira na to što u svom imenu imaju reč "obrok". Zato vam nudimo šest saveta kako da od svoje omiljene salate zaista napravite obrok koji će vas zasititi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve