Zdravlje
29.09.2022. 13:36
R.E.

Saveti

Kako usporiti i zaustaviti opadanje kose

kosa
Izvor: Shutterstock

Gubitak kose se može dogoditi iz raznih razloga. Kod nekih se javlja zbog oboljenja kao što je alopecija, kod nekih je od stresa ili loše ishrane, ali ovaj proces je često naporan i psihički bolan, jer je kosa mnogima jako važan deo izgleda i samopouzdanja. Pročitajte kako se sa gubitkom kose može boriti na prirodan način...

U jednoj studiji obavljenoj na ljudima koji pate od alopecije sok od crnog luka pokazao se kao dobar alat za pospešivanje ponovnog rasta na mestima gde je kosa prethodno opala. Zaključak je bio da sumpor koji se nalazi u soku od luka pospešuje rast kose. Posle 2 nedelje, 74odsto učesnika u grupi koja je dva puta dnevno nanosila sok od luka na kožu glave prijavilo je ponovi rast kose na mestima gde je opala. Ukoliko se odučite da ga isprobate, možda ćete želeti da dodate nešto što maskira miris.

Jako je važno da ne zanemarite nivo gvožđa u organizmu, jer je ono ključno za opšte zdravlje, ali posebno za rast kose. Najprirodniji način je da ubacite više mesa, ribe, brokolija, spanaća i drugih namirnica bogatih ovim mineralom, a sa lekarom se možete posavetovati o uzimanju suplemenata ukoliko ishrana nije dovoljna.

Biotin je još jedna važna komponenta zdrave kose. Pored toga, ovaj suplement pomaže i koži. Mnogi lekari ga prepisuju, međutim, može se naći i u hrani, posebno jajima i pečurkama. Ne dozvolite da vas preparati za kosu koji ga sadrže zavedu, ne postoji puno dokaza da kada se primenjuje dermalno ima jednako dobar efekat.

Cink pomaže u većini procesa u telu, ali pomaže i u jačanu folikula na koži glave, iz kojih potom raste jača kosa manje sklona opadanju. S obzirom na to da telo nema način da skladišti cink, potrebno ga je jako malo za pozitivne efekte. Ukoliko vam je nivo cinka izuzetno mali, posavetujte se sa lekarom, jer su suplementi raznovrsni i koriste se za razne potrebe.

Neki suplementi za rast kose sadrže hranljivi sastojak koji se zove selen. On pomaže telu da se bori protiv bilo kakvih toksina (poput pušenja ili nečistog vazduha) i održava folikule dlake zdravim. Iako se u testovima rađenim na pacovima i miševima koji su imali nizak sadržaj selena javilo opadanje dlake, isto nije dokazano kod ljudi. U stvari, višak selena može prouzrokovati gubitak kose, kao i probleme sa pamćenjem. Uvek se posavetujte sa lekarom pre uzimanja suplemenata.

Amino kiseline su sastavni deo proteina i pomažu telu da funkcioniše. Ne morate da ih uzimate kao suplement ukoliko održavate zdravu izbalansiranu ishranu. Odličan izvor amino kiselina su riba, sir, orašasti plodovi, semenke i meso, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako sprečiti da farbana kosa izbledi
kosa

Saveti

30.07.2022. 17:30

Kako sprečiti da farbana kosa izbledi

Ukoliko ste ikada iz salona izašli savršeno zadovoljni bojom sveže ofarbane kose, ali se ubrzo ta divna boja promenila, pročitajte zašto se to dešava i šta treba raditi da što duže sačuvamo željenu boju kose.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve